I když ještě nezačalo ani jaro, obce s vyhledávanými koupališti shánějí plavčíky z řad studentů už od začátku roku. Nalézt solidního chlapce nebo spolehlivou dívku na celé koupací období není nic jednoduchého. „Je opravdu obtížné někoho sehnat, nikomu se do práce plavčíka na plovárně moc nechce,“ uvedl ředitel Technických služeb v Hradci nad Moravicí Roman Celta.

Musí totiž podstoupit kurz plavčíka, který trvá 50 hodin pro osoby s dokončenou maturitní zkouškou a 120 hodin pro ty, kteří ještě zkoušku dospělosti nesložili.

„My navíc nabízíme i proplacení celého kurzu, přesto máme problém někoho sehnat. Asi je to i náročností daného kurzu, plavčík samozřejmě musí znát pravidla první pomoci, musí dobře a rychle plavat a potápět se,“ zamyslel se nad nesnází.

Nakonec si musel vhodné kandidáty najít sám. „Dávali jsme inzerát i do místních Hradeckých novin, ale až osobně se mi podařilo vyhledat lidi, kteří mají o letní brigádu na koupališti zájem, ti mi přislíbili pomoc také tento rok, za což jsem nesmírně rád,“ uzavřel Celta.

Stejné potíže hlásí také opavské koupaliště.

„Když přijde nějaký student s tím, že by v létě dělal rád plavčíka, většinou ho počáteční finanční i časová investice do kurzu odradí. Naštěstí už máme vytvořenou databázi plavčíků a vytipovaným se ozýváme,“ prozradil provozně-technický náměstek opavských technických služeb Martin Girášek. A dodává, že s ostatními pracovními pozicemi problém nemají, protože jsou obsazeny z řad stálých zaměstnanců krytého bazénu, který je přes letní měsíce uzavřen.

Loni byly podmínky ke koupání už od května, letošní prognózy opět ukazují na vysoké teploty. Neplánuje se otevření plovárenských bran o něco dříve? „Začneme klasicky 1. června, celý proces přípravy vody se nedá uspěchat,“ upřesnil Celta. V Opavě ale sezona začne podle toho, jak příznivé počasí bude a jak se provozovatel, což jsou opavské technické služby, a vedení města společně dohodnou.

Autor: Markéta Stošková

Květnatá louka. Ilustrační foto.
Louka v centru Hlučína bude žít vlastním životem
Masopust na Kajlovci, tradiční vodění medvěda.
OBRAZEM: Obcím na Opavsku vévodil medvěd