Teplota vody v nádržích už přesáhla dvacet stupňů Celsia. S teplým počasím atakujícím tropické třicítky, které meteorologové předpovídají pro nejbližší dny, ještě poroste.

Před zahájením oficiální koupací sezony, která podle ministerstva zdravotnictví začíná na konci května, odebrali pracovníci krajské hygienické stanice v nádržích první vzorky vody. „Na základě výsledků laboratorních analýz byla kvalita vody na všech nádržích vyhodnocena jako vyhovující,“ upřesnili hygienici. Dobré hodnocení si vysloužila Žermanická i Těrlická přehrada, hůře dopadlo měření kvality vody v přehradách Olešná a Baška, kde je voda sice vhodná ke koupání, ale se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. V praxi to znamená, že voda v přehradě vypadá smyslově „nehezky", je ale zdravotně nezávadná.

Výjimkou je vodní nádrže Brušperk. Na této nádrži byla v minulých koupacích sezonách prokázána ve vodě přítomnost cerkárií, které jsou původci cerkáriové dermatitidy. V souvislosti s koupáním v této nádrži byly loni hlášeny dva případy tohoto onemocnění. Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem.

„Na základě posouzení biotopu této nádrže se dá předpokládat, že se situace bude opakovat i v letošní koupací sezoně. V této souvislosti je nutno koupání v nádrži považovat jako rizikové,“ doplnili pracovníci krajské hygienické stanice. Ke snížení rizika napadení cerkáriemi se doporučuje použít speciální ochranné, vodě odolné krémy, vyhnout se kontaktu s vodní vegetací a omezit dobu pobytu ve vodě.

Ilustrační fotografie.
Není na co čekat. Do plavek!