Informace o prodeji bývalého obchodního domu Breda, který vlastnil opavský podnikatel Kamil Kolek, se na veřejnosti objevila letos v únoru. Správce konkurzní podstaty Josef Cupka přednostně nabídl koupi někdejší dominanty slezské metropole městu, přičemž cena činí podle znaleckého posudku 55 milionů korun.

Na svém březnovém zasedání však opavští zastupitelé záměr, že by se město mohlo stát vlastníkem Bredy, odročili do doby, než budou mít k dispozici veškeré informace k právnímu stavu budovy. Na základě tohoto jejich rozhodnutí pak bylo de facto oficiálně spuštěno výběrové řízení, které skončilo v úterý 15. května.

„Nyní bude probíhat jeho vyhodnocení, a jestli budou nabídky odpovídat zadání a nebudou žádné pochybnosti, Bredu prodám. Pokud ne, vypíše se řízení znovu,“ přiblížil správce konkurzní podstaty Josef Cupka.

Silesia Merida Bike Marathon. Ilustrační foto z uplynulých ročníků.
Největší cyklistická akce roku na Opavsku je tady. V sobotu se jede Silesie

A pokračoval: „V tomto případě počítám s tím, že oslovíme formou inzerce i zahraniční zájemce, a to z Polska a Německa. Konkurz na Bredu probíhá, ne mým přičiněním, už nějakých třináct let, takže času je dost.“

Město podle primátora Radima Křupaly (ČSSD) nehodlá na svém původním rozhodnutí nic měnit. „Nepředpokládáme žádné kroky, že bychom Bredu za těchto podmínek koupili. Mohli bychom se o tom bavit pouze za předpokladu, že by cena byla výrazně nižší, pak jsme ochotni přistoupit na diskusi,“ řekl Radim Křupala.

Kolem úterního poledne byl Obchodní dům Breda opatřen plachtou vybízející potenciální zájemce ke koupi. Foto: Deník / Petr Dušek
Stará Breda za padesát pět milionů? Město nemá zájem

K TÉMATU

Co s Bredou bude, je věcí nových majitelů
Do prvního kola výběrového řízení se přihlásili celkem tři zájemci, všichni z České republiky. Jaké jsou jejich záměry s Bredou, nechtěl Josef Cupka blíže komentovat. „Bude však čistě věcí nového majitele, co s Bredou dále bude. Vlastník si s objektem už může nakládat dle sebe, je to jeho věc,“ konstatoval. Jestli se nakonec přistoupí k vypsání další soutěže, nebo vzejde nový majitel Bredy už z kola prvního, by mělo být jasno v řádech několika příštích týdnů.

Muž na snímku měl před časem obcházet část Opavy s odhaleným ztopořeným údem.
Sídliště obcházel se ztopořeným údem