„Investujeme do dopravní infrastruktury, sociálních služeb, zdravotnictví a školství. Kraj hodlá vybudovat integrované výjezdové centrum v Ostravě-Jihu," popsal hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Kromě projektu, který umístí hasiče a policisty pod jednu střechu, plánuje kraj vynaložit 290 milionů na obnovu vozových parků dopravních podniků. Celkový objem financí na všechny dopravní stavby činí 1,5 miliardy korun.

Dosáhnout na evropské dotace však budou moci i jiní než jen Ostrava. „Vyhlásíme dotační tituly pro malá města a obce, a to v oblasti dopravní infrastruktury a školství," přiblížil Novák.

V duchu hesla „Ani euro zpět Bruselu" si jsou krajští zastupitelé jistí, že do konce roku 2015 všechny peníze vyčerpají. Musí proto upřednostnit projekty, které se dají realizovat v příštích dvou letech relativně bez problémů.

„Jenom vysoutěžení veřejné zakázky trvá déle než půl roku. I přesto se to dá stihnout," řekl Novák. Mimořádné zastupitelstvo tedy už na konci července vyhlásí tři balíky infrastrukturních projektů, které budou čerpat část evropských peněz.

TEREZA PINTÉROVÁ