Preventivní vyšetření zdarma, poradenství i zpestření pro strávníky nemocničních jídelen v podobě jídel připravených podle kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko?. To jsou dny zdraví, na které veřejnost zvou krajská zdravotnická zařízení.

„Cílem dnů zdraví je upozornit veřejnost na důležitost prevence, zlepšit tak zdravotní stav populace a snižovat výskyt nemocí i předčasných úmrtí. Je lepší udělat si čas nyní na zdraví, než později na nemoc," upozornil náměstek hejtmana kraje pro zdravotnictví Jiří Martinek.

Podrobné informace s termíny jsou dostupné na webových stránkách jednotlivých nemocnic.

V Opavě

Na čtvrtek je speciální odborný program pro veřejnost připraven například ve Slezské nemocnici v Opavě. Uskuteční se tady konference pro veřejnost, zdravotníci z jednotlivých primariátů nemocnice představí svoje oddělení a programy podporující zdraví.

Součástí konference, která se bude konat v zaměstnanecké jídelně v pavilonu V, bude i doprovodný program.

Otevřou se také unikátní muzea Muzeum ošetřovatelství (v pavilonu A) a Muzeum patologie (pavilon O). Návštěvníci budou mít možnost naučit se, jak si správně mýt ruce, nechat si změřit krevní tlak, glykémii, pobavit se s odborníky o racionální výživě, získají informace o nově otevřené laktační poradně.

Předvedena bude resuscitace u dětí s možností vyzkoušet si tento život zachraňující úkon.

V Krnově

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov na zítřek připravilo poradenství v oblasti zdravé výživy s ochutnávkou, včetně měření tuku v těle a výpočtu BMI, preventivní vyšetření znamének pomocí dermatoskopu, ukázku sortimentu zdravotnických pomůcek, nabídku kosmetických přípravků šetrných ke kůži.

Bude prováděna kontrola čistoty rukou pomocí UV lampy, dojde i na praktické cvičení první pomoci, výuku samovyšetřování prsu (Onkoniké), orientační vyšetření krevní skupiny a hladiny cukru v krvi či měření krevního tlaku a pulzu.

V Bílovci

V prostorách interní ambulance Bílovecké nemocnice si 7. dubna zájemci mohou nechat změřit krevní tlak, hladinu cukru v krvi, BMI a informovat se u nutriční terapeutky na dietní režimy při různých zdravotních omezeních, jako jsou cukrovka, dna nebo vysoký cholesterol v krvi.

V Havířově

Den zdraví oslaví i Nemocnice s poliklinikou Havířov, a to 12. dubna, kdy si zájemci budou moci nechat zdarma vyšetřit krevní obraz, změřit hladinu krevního cukru, tlak nebo tep.

Ženy pak mohou absolvovat vyšetření prsů ultrazvukem. Prostřednictvím interaktivní expozice také návštěvníci uvidí, jak to funguje na operačních sálech.

V Karviné a Frýdku-Místku

Dnem zdraví s nabídkou poradenství, základních a specializovaných vyšetření v rámci prevence onemocnění bude také 21. duben, a to v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj a Nemocnici ve Frýdku-Místku.

V této nemocnici budou zdravotníci zájemcům měřit tlak, glykemii, hladinu cholesterolu v krvi, určí krevní skupinu, poradí, jak se odnaučit kouřit a správně se stravovat.

V Třinci

Nemocnice Třinec se ke Světovému dni zdraví připojí 11. května.

Akce pro veřejnost se uskuteční v třineckém kině Kosmos, kde budou otevřeny poradny pro samovyšetření prsu, předcházení a léčbu inkontinence u žen, hygienu rukou. Budou tu rovněž vystaveny kompenzační pomůcky a také výrobky uživatelů sociálních služeb.