Své o tom ví velitel hasičů Pavel Gašparik st. Před dvaceti lety byl u toho, když kříž dostal nový korpus s ukřižovaným.

„Nevzpomínám si, jestli byl před dvaceti lety kříž úplně prázdný, nebo měl zbytky rezatého plechu. Nechali jsme vyrobit plechový korpus a jeden krnovský výtvarník nám namaloval Ježíše. Také jsme nechali oplechovat kříž shora. Proto jsou barvy ještě svěží,“ zavzpomínal Gašparik st., který tehdy nechal opravit dva kříže ve Spáleném a také se k němu připojili s jedním křížem v sousedních Heřmanovicích.

„Pozvali jsme i kněze z Města Albrechtic, aby nám kříže u silnice znovu požehnal. Zatímco starosta Heřmanovic pan Sekanina byl lidovec a všichni ho za opravený kříž chválili, já jsem z toho ještě měl pěknou polízanici na partaji.

Představte si, že tam řešili, jak je to možné, aby komunista zachraňoval kříže. Taková tehdy byla doba, že i oprava kříže někomu vadila,“ doplnil Gašparik st., který tehdy do zastupitelstva kandidoval za KSČM.

Hasiči museli kříž pevně zafixovat lany, odkopat jeho základnu a pak ho rozkývali. Pomalu a bezpečně se poroučel k zemi. Přesně tam, kam měl, aby nic nepoškodil. „Odhaduji, že je to modřín, ten má trvanlivé dřevo. Určitě to poznáme až z řezu. Teď ho uložíme u hasičské zbrojnice a poradíme se, jak ho renovovat.

Chceme zachovat co nejvíc původního materiálu. Musíme taky pořádně zabetonovat patku, aby se nám už nenakláněl,“ uzavřel Pavel Gašparik st. , který chce znovu pozvat do Spáleného kněze, aby opravený kříž slavnostně požehnal.