Metalový festival North-eastern open air 16. července 2022 očekává v Krnově kulatý desátý ročník. Krnovské hudební slavnosti KHS začátkem září čeká kulatý dvacátý ročník. Obě akce mají úctyhodnou tradici a stejné dějiště: odehrávají se v zahradě Střediska volného času SVČ Krnov.

Letos došlo k paradoxu. Zatímco při mainstreamových KHS Olympic, Mňága a Žďorp, Anna K nebo Plavci v zahradě SVČ nikomu nevadí, proti metalovým kapelám na stejné scéně protestují občané i část zastupitelů. Je správné zavádět hudební prohibici v městském zařízení na základě oblíbenosti či neoblíbenosti daného žánru?

Rachot, zvrácenost, příšernost?

Organizátoři North-eastern open air požádali o výjimku z městské vyhlášky o nočním klidu, aby festival mohl pokračovat i po 22 hodině. Při jejím projednávání v zastupitelstvu vystoupilo proti festivalu několik občanů i zastupitelů, kterým se metalová hudba nelíbí. Označili žánry tohoto festivalu za hnus, rachot, zvracení a příšernou hudbu, co se nedá poslouchat.

Ilustrační foto, Metalfest - svátek příznivců metalu v amfiteátru v Plzni na Lochotíně.
Konec metalu v Krnově? Chtějí tu zakázat festival, nelíbí se ani taneční piknik

Na metalovém festivalu, který se koná s podporou města, vystupují kapely z oblasti death core, progressive djent, crossover, hardcore punk, rap metal nebo death metal.

Zatímco bývalá starostka Alena Krušinová trvá na tom, že tato hudba připomíná zvracení a nedá se poslouchat, zastupitel Ladislav Sekanina upozornil kolegy, že nikomu nebude vnucovat svůj hudební názor, ale hodnotí všechny akce výhradně podle intenzity hlukové zátěže. Starosta Tomáš Hradil informoval, že na základě dohody se letos festival koná v zahradě SVČ naposledy. Nikdo z organizátorů nebyl na jednání zastupitelstva přítomný.

Stejné podmínky všem

Hlavní organizátor festivalu North- eastern open air je Radan Kostvovský. „Po tolika úspěšných letech se pro mě nepochopitelným způsobem dobereme ke zjištění, že tato lokalita není vhodná. Jako organizátor hudebního festivalu budu velmi rád, když město Krnov určí lokalitu, kterou považuje za vhodnou pro pořádání jakékoliv kulturní akce. Festival bude pravděpodobně tento rok v areálu SVČ Krnov skutečně naposledy. Ovšem za podmínky, že se tam už nebude konat ani žádná jiná hudební produkce. Jinak budu bojovat do roztrhání těla proti diskriminaci jakéhokoliv žánru. Nejde o metal, ale o spravedlnost, rovnost a stejné podmínky pro všechny bez rozdílů,“ shrnul svůj názor na situaci Radan Kostovský.

Zdůraznil přitom, že festival North- eastern open air má letos jubilejní desátý ročník právě proto, že ho podporuje město Krnov.

František Kuba
Poznámka Fidela Kuby - Hluk a hudba v politice

„Pokud jsem správně pochopil princip grantové politiky města, tak podporuje akce občanů, spolků či organizací, které by město samo neuspořádalo a doplňuje tak na poli kultury různorodost, barevnost a pestrost. Takže třeba i metalový festival. Chápu, že tento druh hudby nemusí být pro všechny. Někdo má rád to, jiný ono. Kdo ale určuje ten správný hudební vkus? Město? Zastupitelstvo? Občané? Absolutní pravdu nebude mít nikdo,“ vyjádřil se Kostvovský.

Nadřadit většinové žánry menšinovým?

Situace v Krnově svádí k připomínce éry totalitního režimu, kdy vše, co se v hudbě a kultuře vymykalo střednímu proudu, muselo čelit nejrůznějším překážkám.

„Někteří občané Krnova se opět vrací k nešvarům tehdejší doby. Něco se mi osobně nelíbí, s něčím nesympatizuji, tak se budu snažit takovou aktivitu poškodit, dehonestovat, zdiskreditovat, pošlapat výsledek několikaleté práce,“ míní pořadatel Radan Kostvovský.

Hudební piknik Feel The Vibe pod rozhlednou na Cvilíně proběhl v sobotu 18. 6. 2022. Mezi místními se šířila fáma o technoparty.
VIDEO: Fáma o technoparty na Cvilíně: byl to jen piknik s hudbou

Pokud město Krnov investovalo do zázemí areálu SVČ Krnov, aby jej přizpůsobilo pro venkovní kulturní akce, nemělo by podle Kostovského nadřazovat většinové žánry (například Krnovské hudební slavnosti), těm menšinovým (například North- eastern open air).

Mír a lásku Krnovu

Radan Kostovský volá po větší toleranci a respektu k odlišnostem. „Podotýkám, že náš festival se koná pouze jeden letní den v roce a v souladu s výjimkou ve vyhlášce končí maximálně v jednu hodinu ráno. Nikdy za všech předchozích devět let nebyl v souvislosti s jeho organizací žádný problém. Jedinou vadou v očích části veřejnosti zůstává hudba samotná,“ uzavřel Radan Kostovský.

Výsledek půl minuty hledání na příjezdové cestě k farmě, která pronajala pozemky organizátorům technoparty ve Stránském.
Vztahy ve Stránském hrotí technoparty. Hřebíky na cestě i rozřezané pneumatiky

Těm, kteří se nedokážou smířit s faktem, že také metalové žánry jsou součástí kulturního dění v Krnově, adresoval výzvu, aby do 1.00 hodiny ranní nevolali na linku městské policie a nekomplikovali svými požadavky náročnou práci strážníkům.