Na cvičení ve skiparku Grúň, které organizuje zdravotnická záchranné služba, se podílí také stovka figurantů, dvě desítky operátorů ZZS a pětatřicet školitelů, přes dvacet záchranářů z týmu pro specializované činnosti, stejně jako členové horské služby. "Jedná se o největší součinnostní výcvik leteckých záchranářů v České republice, jeho tématem je mimořádná událost a celkem se na něm podílí 238 osob," upřesnil mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

V rámci metodického zaměstnání probíhaly opakované rekonstrukce tří reálných neštěstí s tématy aktivní střelec, lanovka a přejetí dopravním prostředkem - v rámci cvičení šlo o rolbu.

"Cvičení probíhalo v reálných exteriérech horského prostředí, a to při venkovní teplotě okolo nuly, a s množstvím čerstvého sněhu. Vyžadovalo tak odolnost nejen od samotných cvičících, ale rovněž i od figurantů," upřesnil v úterý Lukáš Humpl.

Ti byli přes nepřízeň počasí namaskováni a rozmístěni v prostoru tak, aby umožnili nácvik pracovních činností v modelových situacích blížících se skutečným podmínkám.

"Úkolem nácviků byl trénink nejen samotného ošetřování postižených, ale zejména organizace zásahu s větším počtem zasažených, jejich vyproštění, či součinnost s dalšími složkami integrovaného záchranného systému," doplnil mluvčí krajských záchranářů.

Ilustrační foto.
Dárců krve je stále nedostatek, někde mohou za odběr získat i finanční odměnu