Pustevny Objekt byl postaven v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Jeho vědecká rekonstrukce by měla být hotová do tří let. Asi osmdesát procent torza Libušína je nyní již pryč.

„Začali jsme opatrnými bouracími pracemi, některé části jsme rozebírali a každý zbylý trámek se očišťoval a označoval," popsal začátek demontáže stavbyvedoucí Viktor Prudík.

STAVAŘI POUŽIJÍ TAKÉ PŮVODNÍ ČÁSTI

Při rekonstrukci by mělo být použito co nejvíce původních částí, pokud to jejich stav dovolí. Zatím se však ukázalo například to, že některé části jsou napadené dřevokaznými houbami a hmyzem více, než se předpokládalo. Dělníci zachraňují také torza omítek se sgrafitovou výzdobou.

Rozebrané jsou již také dva kamenné komíny. „Ten velký, kde se předpokládá epicentrum požáru, začneme rozebírat asi příští týden," uvedl Viktor Prudík.

Bourání torza Libušína podle jeho slov vzbuzuje velký zájem lidí, zejména kolemjdoucích turistů. „Stále si to někdo fotí, lidé se zastavují, ptají se. Podle místních má nyní Libušín více pozornosti, než když stál," doplnil stavbyvedoucí.

Po bouracích pracích by měla následovat úprava platformy objektu.

Na podzim začne těžba vybraného dřeva, které musí pocházet z určité nadmořské výšky a stromy musí být pokáceny v zimním období. Na jaře příštího roku by pak měla začít samotná stavba repliky.

Památku spravuje Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Soutěž na obnovu Libušína, který dříve sloužil jako restaurace, vyhrála brněnská firma Archatt. Obnova vyjde na téměř 80 milionů korun.

Kvůli požáru čelí obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti padesátiletý muž z Karvinska. Je podezřelý, že v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Hrozí mu až osm let vězení.

Na sbírkový účet na obnovu Libušína již lidé poslali přes deset milionů korun.