Krade se všude. Na ulici, parkovištích, v obchodech. Výjimkou nejsou ani lesy, kde lidé kradou dřevo na zimu. Jak redakci řekl tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský, Opavsko se vyznačuje velkými lesními porosty. Krádeže dřeva pak bývají časté především na podzim.

„Ztrácejí se dřevní kulatiny z lesních skládek, případně i spadlé, vyvrácené stromy nebo stromy po kůrovcích. Lidé kradou i stromy přímo z lesa.,“ uvedl Černohorský. Stává se podle něj, že si majitelé lesů berou dřevo navzájem.

„To však bývá i neznalostí přesného vlastnictví pozemku. Policejní hlídky průběžně kontrolují lesy hlavně na Vítkovsku a v Hradci nad Moravicí. Přivítáme jakékoli svědectví, že se podezřelé auto či osoby pohybují na skládkách dřeva a v lesích,“ pokračuje s tím, že když policisté při kontrolách narazí na někoho, kdo manipuluje se dřevem či jej převáží, kontrolují jeho původ.

I na první pohled zdravý strom může být napadený lýkožroutem. Napadených stromů je daleko víc než v dřívějších letech. Podle některých lesníků je ale situace zatím stále lepší než po loňském horkém létě. Ilustrační foto.
Kůrovcová kalamita způsobuje obrovské ztráty

„V zimních měsících se stane, že zloději kradou i dřevo uložené na zahradách. Samozřejmě slouží k otopu. Jde často o sousedské krádeže,“ ukončil Černohorský.

Krádežím se snaží předcházet i lesníci. „Během pracovního týdne se v lese pohybuje personál v rámci své pracovní činnosti. Večer a v noci jsou zase aktivní myslivci, kteří mají honitbu v našem revíru a podávají nám informace. O víkendech probíhá hlídková činnost v rámci požární ochrany. Tudíž ke krádežím dochází ojediněle,“ řekl jednatel Lesů Budišov nad Budišovkou Josef Klus.

Všemi možnými prostředky se snaží zabránit krádežím dřeva ve svěřených úsecích Libor Školoud, který pro obce na Bruntálsku provádí správu obecních lesních pozemků.

„Jsou to fotopasti na různých místech, někde jsou závory, pohyb po revíru, jsou tu i myslivci,“ prozradil několik příkladů Libor Školoud. Jakmile se někde ozve v lese motorová pila, myslivci mu dají vědět. „Lidé, kteří mají povolení k samovýrobě, mi musí dopředu napsat SMS nebo zavolat, kdy budou v lese,“ řekl Školoud. Snad i díky všem těmto opatřením nedochází ke krádežím vytěženého dřeva v délkách.

Veronika Schindlerová, Dalibor Otáhal

Ilustrační foto.
Chataři a zahrádkáři chystají zlodějům jídlo a pití