Skupina nadšenců odhalila před pěti lety v Jilešovicích pomník sovětské posádce. Zhruba padesát metrů od něj havaroval krátce před koncem druhé světové války letoun A20b Boston.

Ivan Petrovič Ganža, gardový major sovětské armády.Zdroj: archivZe čtyřčlenné posádky při nehodě dva letci zahynuli. Zbylým dvěma se podařilo vyskočit padákem. Padli ale do zajetí, ze kterého se vrátil pouze gardový seržant Poběrežný. Osud druhého z nich, Ivana Petroviče Ganži, šturmana pluku, není znám.

Letečtí archeologové teď chtějí zjistit, co se s majorem stalo. Ke kontaktu na letcovu rodinu se dostali přes ruský server leteckých archeologů.

„Česká občanka Jana Gorčošová na web napsala, že ji zkontaktovali vnuci majora Ganži. Sdílela také fotografie, které jsme doteď neměli,“ líčí jeden z hledačů, Jaromír Prokeš z Hlučína.

Zjistili, že majorova rodina je z ruské Samary. Jeho vnuci chtějí přijet do České republiky začátkem srpna. U této příležitosti se na pomník umístí dosud chybějící fotografie obou letců.

Na realizaci informační tabule se podílí i Letecké muzeum v Suchdolu nad Odrou. Jeho pracovníci prováděli průzkum oblasti před deseti lety. Celkově se jim podařilo objasnit již desítky havárií letadel z druhé světové války. Práce je to ale náročná a nebezpečná.

„Někdy to připomíná detektivní, možná až kriminální pátrání,“ zmiňoval v minulosti s úsměvem amatérský historik Petr Bartošík z Muzea městyse Suchdol nad Odrou.

Badatelé se snaží doplnit údaje ze života majora Ganži.

„Naším cílem je pojmenovat všechny padlé letce a najít jejich rodiny. Pomůžou nám jakékoli informace, dobové fotografie letadel či jiná vojenská technika,“ uzavřel Jaromír Prokeš.

Pamětníci ho mohou kontaktovat e-mailem na adrese jaromir37@seznam.cz, nebo telefonicky na čísle 775 043 409.

Památník sovětským letcům v osadě Rybárna u Dobroslavic.Zdroj: archiv Jaromíra Prokeše

Památník sovětským letcům v osadě Rybárna u Dobroslavic.Autor: archiv Jaromíra Prokeše

„Každé objasnění střípků z naší historie považujeme za velmi cenné. Připomínat si oběti války v době míru a blahobytu navíc vnímáme jako nesmírně potřebné,“ řekl starosta Hlučína Pavel Paschek.

V Hlučíně se nachází jeden z největších ruských hřbitovů v České republice. V současnosti je zde pohřbeno bezmála tři a půl tisíce vojáků Rudé armády. Identitu mnohých se dodneška nepodařilo zjistit.

Ilustrační foto.
V Hlučíně vytřídili dvacet tun vysloužilých elektrospotřebičů
Bolatice. Ilustrační foto.
Bolatickým vadí hluk z firmy