Z trusu postižené lišky se vajíčko tasemnice dostane na lesní plody a drží se tam do doby, kdy jsou spolu s nimi lidmi sesbírané a snědené. V těle člověka se zabydlí hlavně v játrech, kde se z něj vylíhne maximálně čtyři milimetry velká tasemnice a vytváří v nich cysty. Postup je pomalý a nenápadný, projevuje se například teplotou, únavou a bolestmi břicha. Nic netušící hostitel mívá první příznaky až mezi pěti a patnácti lety, kdy se v jeho játrech vytvořil už nádor. Toto životu nebezpečné nemocnění je poměrně vzácné a v Česku bylo objeveno ve zhruba třiceti případech. Opavské oddělení bylo jedním z prvních, které ho zachytilo.

Pokud dostanou parazity domácí mazlíčci, bývá postup jednoduchý a spočívá v jejich lehce dostupném odčervení. U člověka to však problém je. Parazitální léky proti této nemoci pro něj v Česku registrované nejsou a jejich získávání přes zahraničí bývá komplikované. Tasemnici ve velikosti od jednoho do čtyř milimetrů může pacient mít v plicích, mozku a v dalších orgánech, ale v drtivé většině se zabydlí v játrech. „Na našem oddělení mají v současné době uvedený problém čtyři pacienti. Všichni přežívají a mají šanci na plnohodnotný život. Aby se jim postižení nevrátilo, musejí nasazené léky ve vlastním zájmu užívat doživotně,“ upozorňuje primář infekčního oddělení Slezské nemocnice Petr Kümpel.

Nedobrovolnou hostitelkou liščí tasemnice (Echinokokóza multiokulární) byla řadu let Vendula Černá z Opavy, aniž by něco tušila a dodnes neví, kdy a kde k ní přišla. „Až loni na podzim jsem zaznamenala nafouklé břicho s pocitem sytosti, pak jsem si nahmatala bouli a zamířila jsem k lékaři,“ vzpomíná pacientka. Ultrazvuk odhalil nádor, který jí zničil přes devadesát procent jater. Jejich transplantaci se před deseti týdny podrobila v brněnském transplantačním centru, prošla chemoterapií a zůstává pod stálým dohledem infekčního oddělení Slezské nemocnice. Během onemocnění porodila dvě děti, které jsou naštěstí bez problémů. Co dodat závěrem? Lidé se lesním dobrotám rozhodně vyhýbat nemusejí. Co však musejí, je dodržovat hygienu a nasbírané plody dobře umýt, případně je tepelně zpracovat.

Labyrint se nachází poblíž hlavní silnice v ulici Olomoucké, poměrně nedaleko místa, kde bylo situováno během premiérového ročníku v loňském roce.
Noční test pro odvážné. Zablouděte v kukuřičném labyrintu