Ke skácení májky se ihned objevily komentáře na facebookovém profilu Jeseníku nad Odrou. Někdo hovoří o ostudě, že si Jeseničtí májku neuhlídali, většina lidí ale uříznutí a shození nazdobeného kmene odsuzuje. „Pořád mezi námi žijí ještě zlí lidé,“ zmiňuje se jedna z pisatelek. „Je plno idiotů mezi lidmi. Hnus,“ přidává další.

Posměváčci argumentují tím, že máj se podle tradic má hlídat. Ti, co shození odsuzují, argumentují, že již dlouho platí zásada, že je možno máj shodit druhému jen první noc po postavení nebo poslední noc před kácením.

Podobně se vyjádřila i skupinka mužů, kteří v pondělí ráno postávali před kioskem na návsi. „Jsou to magoři. V průběhu měsíce se to nedělá. Po první noci už se nekácí,“ řekl jeden z mužů. „Jsem se tam ráno byl podívat a říkal jsem si, že to byli pěkní… Shodili to, ale ani vlajku obce nevzali. Ta tam zůstala,“ poukázal další z mužů na skutečnost, že pokud někdo máj shodil s odvoláním na tradici, pak ji nedodržel, protože právě odnesení vlajky, bývalo cílem. Vlajku si pak ti, co máj neuhlídali, museli vykoupit v hospodě.

Naštvanost přítomných byla zřejmá, možná i proto, že po dlouhé době v Jeseníku nad Odrou stavěli máj ručně, bez pomoci stroje. To potvrdil také starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček. „Chtěli jsme, aby se lidi více zapojili,“ poznamenal. Shození máje nazval vandalismem a podobně jako mnozí další připomněl, že v současné době je trendem, že pokud chce někdo kácet cizí máj, pak jen v prvním dnu nebo v den poslední před skácením. „Schválně jsme tam ani nedávali žádné zábrany, obruče a podobně. Někteří lidé si prostě ničeho neváží. Kdyby přidali ruku k dílu a měli to třeba desetkrát postavit…“ nedokončil myšlenku starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Jestli ještě budou máj stavět, Tomáš Machýček netuší. „Musíme si sednout a pobavit se o tom, jestli to má vůbec smysl,“ řekl.

Když padl máj v Jeseníku nad Odrou loni, společně s ním se poroučely i máje v místních částech Hůrka a Blahutovice nad Odrou. Tam byli „dřevorubci“ nešikovní, že jim ozdobený kmen spadl na soukromý plot. V Hůrce postavili nový máj hned následující den. Letos ale v Hůrce máj nebude. „Jednak tady nemáme vhodný strom a tahat odněkud zdaleka se nám ho nechce. A pak, asi by to nemělo cenu, asi by ho zase někdo shodil,“ uvedl Daniel Glogar, předseda osadního výboru v Hůrce. Radost sobě i dětem už udělali při pálení čarodějnic i bez máje a na konci května zase něco vymyslí.

Ilustrační snímek
Tábor na farmě bude patřit seniorům