O volby v obci nedaleko Kravař byl v pátek odpoledne velký zájem. Lidé se v budově místního obecního úřadu seřadili do fronty už před druhou hodinou. Zhruba desáté místo v této řadě patřilo Markovi a Janě Stromským. Jakmile se otevřely dveře, mohlo být volební zápolení ve Štěpánkovicích považováno za zahájené.

„Volit chodíme pravidelně. Rozhodně to bereme jako občanskou povinnost. I v našich rodinách jsme k tomu byli odmala vedeni,“ jednohlasně se shodli manželé Stromští. Podle nich je důležité jít příkladem především mladým lidem.

Skalní fanoušek Slezského FC Džeky se letos rozhodl nevolit.
Džeky: Volit nejdu. Ze slibů, že se něco změní, jsem už vyrostl

„Přijde mi, že právě mladí voliči jsou čím dál tím více skeptičtí a o volby ztrácejí zájem,“ komentovala Jana Stromská. Její manžel, jenž zhruba před dvěma týdny jel Velkou pardubickou, upozornil na další důležitou věc. „Ti, co zůstanou doma, tomu moc nepomůžou. Když lidé nepůjdou volit, nic se nestane,“ uvedl Marek Stromský.

Při přemýšlení o tom, komu nakonec dají svůj hlas, sledovali různé předvolební diskuze. „Mimochodem nám pomohlo i zpravodajství Deníku. Není to tak, že bychom pořád seděli před televizí a u novin, ale vnímali jsme, co se v médiích okolo voleb děje. Něco jsme zaslechli v rádiu, něco se dočetli a podobně,“ vysvětlovala Jana Stromská.

Zpestření a určitou formu oddychu na závěr pracovního týdne ovšem volby pro Stromské nepředstavovaly.

„Jsme stále v jednom kole a z práce jsme si víceméně jenom odskočili k volebním urnám. Sezona pro mě ještě neskončila. O víkendu startuji v Pardubicích a pak se jedou ještě další závody,“ tvrdil nám dnes krátce po druhé hodině odpolední Marek Stromský.

Volby 2017 v Ostravě.
První den voleb v kraji: Účast se zvedla na 32 %. V Havířově zasahovala policie