Marie Volková pracuje v rýmařovské nemocnici již osmatřicet let. Z miminek, které pomáhala přivést na svět jsou dnes už také maminky, kterým pomáhala při porodu. Ocenění za celoživotní dílo, které jí udělila odborná porota soutěže Sestra roku 2016, si převzala za osobní účasti patronky akce Dagmar Havlové v úterý 28. března v pražském Hudebním divadle Karlín.

„Jsem dojatá z tohoto prestižního ocenění, je to pro mne mimořádná událost a velmi si toho vážím. Vnímám to jako ocenění mé práce. Převzetí ocenění bylo pro mne silně emotivní," řekla k ocenění Marie Volková. Ta za svou neutuchající energii, pracovitost a ochotu pomáhat byla v roce 2012 vyhlášena nejlepším pracovníkem holdingu AGEL.

Blahopřání k ocenění zaznělo i od vedení Podhorské nemocnice. „Marie Volková je člověk na svém místě, mimořádně oddaný své profesi. Snaží se pomáhat kdykoliv a komukoliv, mnohdy nad rámec svých pracovních povinností. Jsme proto velmi potěšeni, že byla takto oceněna. Jednoznačně si zaslouží veřejné uznání a ocenění její celoživotní práce," uvedl předseda představenstva Podhorské nemocnice Jaromír Soušek.

Do nemocnice v Rýmařově nastoupila Marie Volková hned po ukončení střední zdravotnické školy v roce 1978, a to na gynekologické oddělení jako všeobecná sestra. Ve svém vzdělávání v oboru pokračovala dál, absolvovala studium oboru porodní asistentka a pomaturitní specializační studium jako sestra specialistka v gynekologii a porodnictví.

Od roku 1994 zastávala pozici vrchní sestry gynekologicko-porodního oddělení. Pro své oddělení získala v roce 2004 titul Baby Friendly Hospital. Rýmařovská porodnice byla v té době vyhledávaným pracovištěm v celém kraji. Také se zasloužila i o založení výjezdové skupiny Rychlé lékařské pomoci v Rýmařově.

Po vzniku Podhorské nemocnice v roce 2005 byla jmenována do funkce manažerky ošetřovatelské péče. Od roku 2006 pracuje v gynekologické ambulanci. I po ukončení činnosti gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice zůstala tomuto oboru věrná. Vede předporodní kurzy a tělocvik pro těhotné, věnuje se také osvětě pro děti a dospívající mládež.