Nemocnici v Orlové opouštějí podle očekávání někteří lékaři i střední zdravotnický personál.

„Ano, někteří lékaři i střední personál dali výpověď, jiní z Orlové odejdou do jiných krajských zařízení, internisté například do nemocnice v Havířově, kde díky tomu vznikne další interní lůžkové oddělení. Tři internisté zůstávají v Orlové, aby pokryli služby tamní ambulance,“ uvedl pro Deník krajský zdravotní rada Martin Gebauer.

Dodal, že například počet interních lůžek v okrese Karviná – další interna je v Karviné-Ráji – vzroste o deset nových míst. „Už v létě se bude stěhovat i orlovská lůžková chirurgie a ortopedie, operační sály a další zázemí pro ortopedy se tak bude upravovat takříkajíc za pochodu podle jejich představ,“ dodal zdravotní rada.

Město Orlová od verze, že by nemocnici přezvalo pod svá bedra, ustoupilo právě na základě informací o výpovědích lékařského i středního zdravotního personálu. Jak říká starosta, nemůže si dovolit převzít nemocnici v personální nejistotě.

Den rodiny v havířovské nemocnici.
OBRAZEM: Vydařený Den rodiny v havířovské nemocnici

S krajem ale vedení orlovské radnice nadále vyjednává a snaží se pro občany Orlové zajistit co možná nejlepší podmínky.

„Špatné je, že na to vše doplatí občan, který bude muset cestovat za lékaři a odbornou péčí, bude tam muset čekat, což představuje jen další náklady a situace, které mu znesnadní život. Řešíme tedy kupříkladu autobusovou dopravu tak, aby autobusy z Orlové zajížděly až k nemocnicím v Karviné a Havířově, chceme posunout orlovské autobusové linky až k Horníku v Orlové-Porubě. Očekáváme zvýšený zájem o Senior taxi, kde bychom v takovém případě uvítali případnou finanční podporu ze strany kraje,“ uvádí orlovský starosta Miroslav Chlubna.

Nový skiagraf v havířovské nemocnici.
Pacienty v havířovské nemocnici rentgenuje zbrusu nový skiagraf

„Měla by se dořešit i otázka dostatečného počtu parkovacích míst v Karviné, aby se nestalo, že Orlovští nebudou mít kde parkovat. Uvítali bychom i uvolnění služebního parkoviště před stávající orlovskou nemocnicí pro občany Orlové s tím, že zaměstnanci zdravotnického zařízení by parkovali uvnitř areálu nemocnice. Těch bodů vzájemného jednání je celá řada. Rovněž bychom chtěli, aby kraj dovybavil a zmodernizoval ambulance v Orlové a dodržel své sliby, že interní a chirurgická ambulance bude fungovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu,“ dodal starosta Orlové.

Seznam míst, kde by mohla být k dispozici sdílená kola. Zeleně jsouoznačena místa, kde už sgtojany jsou, červeně pak místa, kam by měly být stojany doplněny.
Podívejte se, kde budou parkovat sdílená kola havířovského bikesharingu