Budova poblíž autobusového nádraží v poslední době chátrala. Dřívější provozovatel před dvěma a půl lety kvůli spletitým vlastnickým vztahům ukončil poskytování hotelových a restauračních služeb. Poté, co se nedávno vyřešily majetkoprávní záležitosti, městští zastupitelé na květnovém jednání přijali usnesení, které umožnilo magistrátu účastnit se avizované dražby hotelu. Město vydražilo budovu v elektronické aukci za 41,05 milionu korun.

„Z hotelu Centrum by mohly být startovací byty pro mladé lidi nebo byty pro matky samoživitelky a nízkopříjmové rodiny, ale taky by tam mohlo být seniorské bydlení,“ upřesnila mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková. Město bude muset do stavebních úprav investovat desítky milionů, nicméně jsou vyhlašovány různé dotační tituly na sociální bydlení. Magistrát předpokládá, že by na ně mohl dosáhnout.

Znalec ocenil hodnotu jedenáctipatrové budovy na více než 29 milionů korun, což byla také vyvolávací cena. Celkem bylo v dražbě, která trvala téměř tři a půl hodiny, provedeno 238 příhozů v různě vysokých částkách. Vydraženou nemovitost ještě ale případně můžou zájemci nabýt alespoň za částku o čtvrtinu vyšší, než bylo nejvyšší podání.

Josef Lanc, který řadu let vlastnil hotel Centrum, o budovu přišel v roce 2015 rozhodnutím soudu.

Příběh od privatizace budovy do letošního rozhodnutí soudu připomíná „byrokratický labyrint“ a zapadá do „divokých“ devadesátých let. Od státního podniku Beskydské hotely a restaurace koupil v roce 1991 hotel Alexandr Bogdan, který se prokázal zfalšovaným přislíbením úvěru ve výši 90 milionů. Vydražitel peníze pak kompletně nikdy nezaplatil a místo toho se spustila lavina spletitých machinací. Soud zakázal hotel prodat a poslal ho do konkurzu. Získala jej společnost Josefa Lance, jenže soud prohlásil kupní smlouvu za neplatnou. Hotel tak znovu připadl Alexandrovi Bogdanovi, který je uveden jako vlastník v katastru nemovitostí, ten ale v roce 2010 zemřel. Dědicové Bogdana se kvůli jeho dluhům dědictví zřekli.

Eva Jiřičná představila projekt přístavby Národního domu.
Architektka Jiřičná představila projekt přístavby Národního domu v Místku