Oblíbenost minipivovarů prudce roste. Není to jen kvalitou a osobitostí, které jsou srovnatelné s velkými pivovary, ale hlavně přidanou hodnotou, které tyto malé pivovary mají. Tou je konkrétní místo, se kterým jsou většinou spojeny. Pivo se totiž mnohem lépe vychutnává v prostředí starých průmyslových pivovarů, tvrzí nebo zámků, do kterých jsou nejčastěji zasazeny.
Mezi regiony s největším počtem minipivovarů je na druhém místě právě Moravskoslezský kraj. Je to s podivem, ale i pivem proslulé oblasti, jako jsou jižní Čechy a Plzeňsko, mají méně malých pivovarů než kraj na samotném severovýchodě republiky. Jen v Ostravě jsou hned dva minipivovary Pikard a Qásek. Není proto překvapivé, že třetí zasedání valné hromady Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSMP) se konalo právě v moravskoslezské metropoli v restauraci a pivovaru Zámek v Ostravě-Zábřehu.
„Minipivovary zažívají obrovský boom. Počítám, že letos jejich počet přesáhne sto padesát, a vypadá to, že dvou set pivovarů bychom mohli dosáhnout zhruba za tři roky," řekl Deníku prezident ČMSMP Jan Šuráň a dodal, že to s sebou přináší určité problémy.
„Děje se to, že začínají chybět kvalifikovaní a dobří sládci, na kterých minipivovarnictví vlastně stojí a s nimiž padá. Z toho důvodu byl vlastně svaz založen, aby přispěl ke školení sládků, zvýšil úroveň pivovarů, pomohl je trochu propagovat a jednal s úřady," doplnil Šuráň.
Čechy versus Moravskoslezsko
Zatímco minipivovary v českých krajích se snaží spíše experimentovat, v Moravskoslezsku převládá spíše tradiční a výrazná hořká chuť světlých ležáků, které se zde vaří v tom nejlepším provedení.
„Poslední dva tři roky neustále zvedáme chmelení. Lidé chtějí hořkou a výraznou chuť, což platí pro celý region. Má to souvislost s pivovarem Radegast, který dělá výrazně chmelené pivo a do regionu přivedl mnoho sládků, kteří u něj tento trend přejali," vysvětlil manažer Zámeckého minipivovaru Pikard v Ostravě Radovan Koudelka s tím, že u nás stále převládá názor, že pivo se ochucenými šťávami akorát tak kazí.
„Moravskoslezský kraj je v tomhle konzervativní. Velká poptávka je po pivních speciálech a jiných typech piva, jako je ‚stout' a ‚ale'," uzavřel Koudelka.
Festivaly minipivovarů
Domácí minipivovary se letos poprvé představí na Pražském hradě, kde by mělo být k ochutnávce přes sto druhů piva. Lidé tak budou mít možnost ochutnat nejvíce druhů českého piva v celé republice. Festival, který proběhne ve dnech 15. a 16. června, podpořila i prezidentská kancelář. Obdobnou akcí, která se bude konat v okolí restaurace Zámek v Ostravě-Zábřehu, jsou Svatováclavské pivní dny, které se letos konají 27. a 28. září.