Zatímco mladé ženy si průměrně půjčují necelých 8500 korun, muži zhruba 9200 korun. Vyplývá to ze statistik společnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

Nejvíce mladých dlužníků pochází z Ústeckého a Moravskoslezského kraje (16 a 14 procent), nejméně si půjčují mladí lidé ze Zlínského kraje (necelá dvě procenta). Zatímco 93 procent mladých dlužníků má jen jeden závazek, sedm procent už má dluhů více.

„Dluhy mladých lidí často nepocházejí přímo z finančních půjček, ale vznikají třeba i pozdní úhradou závazků. Například sedm procent respondentů našeho průzkumu ve věku 18 až 29 let přiznává, že svůj účet za mobilní telefon platí po termínu splatnosti," uvedla Markéta Fixová, mluvčí společnosti KRUK. Jak doplnila, nejčastěji jde o malé dluhy do tisíce korun. Podle odborníků je pro mladé lidi stále důležitější získat základy finanční gramotnosti, aby věděli, jak hospodařit s penězi, a dokázali zhodnotit nabídky úvěrů a dalších finančních služeb. Důležitou součástí výchovy k hospodaření s penězi jsou také například letní brigády nebo kapesné od rodičů, získávané za domácí práce či plnění dalších úkolů.

„Mladí lidé by se měli co nejdříve naučit hospodařit s penězi a uvědomovat si, že je třeba závazky plnit včas. Prodlení s platbami navyšuje závazky a pro studenty, kteří mají příjmy pouze z brigád, je pak stále větší problém je uhradit," uvedla dále.

MÉNĚ, NEŽ JE PRŮMĚR Ze statistik Eurostatu však podle mluvčí společnosti KRUK mimo jiné vyplývá, že v České republice pracují mladí lidé při studiu v menší míře než v ostatních zemích Evropské unie. „Zatímco u nás pracuje přibližně deset procent studentů ve věku 20 až 24 let, průměr v rámci EU je více než trojnásobný," dodala Markéta Fixová. Jak také upozornila, na brigádu mohou nastupovat mladí lidé už od 15 let věku s ukončenou povinnou školní docházkou. U mladších 18 let nesmí délka pracovní doby překročit 30 hodin týdně (ne více než šest hodin denně a mladiství také nesmějí pracovat přesčas a v noci).