Ve druhém kole ale může být všechno jinak. Přikloní se voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola k Jiřímu Drahošovi? Nebo zůstane náš kraj i nadále baštou Miloše Zemana, který zde pravidelně dosahuje nejlepších výsledků v rámci republiky?

Redaktoři Deníku zjišťovali předvolební dojmy a názory lidí ve dvou obcích v každém okrese. Vypravili jsme se tam, kde dosáhl současný prezident jednoho z nejlepších výsledků, a na druhé straně i tam, kde se v rámci daného okresu nejlépe dařilo bývalému šéfovi akademie věd, ač tam třeba na první místo nedosáhl.

Jak vidí lidé šance obou finalistů před druhým kolem na Novojičínsku?

Prezident měl v Mošnově opět rekordní podporu

Dvě sousedící obce, ale výsledky prvního kola zcela jiné. 

Výsledky první kola:
PETŘVALD
MOŠNOV

V Mošnově získal Miloš Zeman nejvíce procent na Novojičínsku, v sousedním Petřvaldu zase zaznamenal svůj téměř nejlepší výsledek na Novojičínsku Jiří Drahoš. Vydávám se tedy na návštěvu obou míst.

Nedlouho po příjezdu do Mošnova potkávám ženu vycházející z obchodu, zdravím a ptám se, zda ví, že v Mošnově měl současný prezident České republiky Miloš Zeman nejvyšší procentní zisk ze všech obcí a měst na Novojičínsku.

„Tak to nevím, ale přiznávám, že jsem Zemana volila taky. Toho Drahoše neznám, tak jsem volila toho, o kom něco vím,“ vysvětluje paní, která se představuje jako Marta a vzápětí uvádí ještě jeden důvod své jednoznačné volby: „Podle mě má Zeman moc chytrou hlavu.“

Přesunuji se k areálu školy a školky, kde jsou na zahradě, kromě skotačících dětí, také tři ženy, předpokládám, že paní učitelky. Dozvídám se, že ani jedna není z Mošnova, a tak opouštím areál.

Mám štěstí. U východu potkávám ženu mladšího věku jedoucí na kole. Dává mi najevo, že spěchá, ale přece jen zastavuje. To, že Miloš Zeman v obci získal nejvíce procent v rámci novojičínského okresu, také neví. „Proč to tak je? Netuším,“ říká žena a přiznává, že Miloše Zemana volila také. „Moc se mi sice nelíbí, jak vypadá zdravotně, ale jinak se mi velice líbí jeho názory,“ dodává žena, která se představuje jako Eva.

Také další žena z Mošnova přiznává, že volila v 1. kole prezidentských voleb Miloše Zemana, ale více se o této tématice se mnou nehodlá bavit. Mířím tedy na obecní úřad a fandím si, že se dozvím, jak věc vnímá místní starosta Radomil Bodzsar.

V Mošnově v jediné obci na Novojičínsku, se volební zisk Miloše Zemana přehoupl přes šedesát procent.Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Vysvětluji správní pracovnici úřadu Zdeňce Blažkové, oč mi jde. Ta mě upozorňuje, že to, jak volila, si nechá pro sebe. Hned ale dodává, že je těžké hádat, proč Miloš Zeman v Mošnově získal tolik preferencí.

Starosta Radomil Bodzsar vidí jako jednu možnost skutečnost, že v obci je poměrně silná základna klubu důchodců.

„Dá se předpokládat, že ti zřejmě volili Miloše Zemana. A když se o tom doma mluví, tak děda většinou inspiruje syna, ten zase své děti. Takže i tak je to možné,“ přemítal nahlas mošnovský starosta Radomil Bodzsar, který v kontextu s výsledkem 1. kola voleb je v obci jednou z takzvaných černých ovcí. „Já jsem volil Jiřího Drahoše,“ říká otevřeně.

Opouštím obecní úřad a vydávám se k autu, abych se přesunul do vedlejší obce.

K dovozu těchto suvenýrů je zapotřebí speciální povolení.
Celníci na letišti Mošnova zajistili nepovolené suvenýry přivezené z Malediv

Některé už Miloš Zeman přestal zajímat

Petřvald, konkrétně tamní obecní úřad je vzdálený od obecního úřadu v Mošnově čtyři kilometry. Zatímco v Mošnově získal Miloš Zeman nejvíce procent z obcí a měst na Novojičínsku, Petřvald byl obcí, kde téměř nejlépe uspěl Jiří Drahoš. Pouze v Kateřinicích dostal o dvě desetinky procenta více.

V Mošnově získal Miloš Zeman zhruba o 18 procent více než v Petřvaldě, Jiří Drahoš měl zase zhruba o 16 procent hlasů více v Petřvaldě oproti Mošnovu, kde získal téměř nejmenší podporu v novojičínském okrese. Menší podporu měl Jiří Drahoš už jen v Bítově.

„Dvě sousední obce, které na sebe plynule navazují, avšak zcela rozdílné výsledky prezidentských voleb,“ napadá mě, když kráčím po návsi, kterou občas projde nějaký člověk.

Mířím k obecnímu úřadu, abych stihl místního starostu, než odejde na oběd.

V Petřvaldě sice Miloš Zeman vyhrál, ale Jiří Drahoš tam získal téměř třicet procent hlasů. Zdroj: Deník/Ivan Pavelek

Po chvilce už se ho ptám na jeho případný názor, proč získal protikandidát Miloše Zemana v obci poměrně velkou podporu.

„Nevím, mohu mluvit jen sám za sebe, ale je možné, že roli sehrálo i to, že Jiří Drahoš pochází ze severu Moravy,“ říká starosta Petřvaldu Václav Kološ, jenž přiznává, že rovněž volil Jiřího Drahoše. Chvíli si ještě se starostou povídáme o dění v obci a já se vracím na náves.

Oslovuji mladou ženu, která mi na mé dotazy ochotně odpovídá. Myslí si, že Miloš Zeman už nemá, čím novým by voliče oslovil. Ona sama je toho příkladem. „Já jsem Miloše Zemana minule volila, ale on už žádnou změnu neudělá, takže letos ho nebudu volit. Neříkám, že je úplně špatný, ale je třeba zkusit něco jiného,“ sdělila žena, která se představila jako Blanka.

O generaci starší kolemjdoucí žena mi sděluje, že volební výsledky příliš nerozebírala. „To nám stejně nepomůže, ať je tam ten nebo ten. Jaké oni mají pravomoci? To je jak starosta. Ten taky bez zastupitelstva nic neudělá,“ vyjadřuje svůj názor žena, která přiznává, že volila Miloše Zemana, své jméno ale odmítá sdělit.

Mladá maminka s dítětem, kterou potkávám, po chvíli konstatuje, že i v Petřvaldě volilo nejvíce lidí Miloše Zemana. Proč získal Jiří Drahoš v obci tak vysokou podporu, netuší. „Očekávám, že teď to bude velký boj, při kterém se Zemanovci budou snažit Drahoše co nejvíce pošpinit,“ poznamenává žena, která rovněž chce zůstat v anonymitě. Připouští ale, že Miloše Zemana nevolí.

Nasedám do auta a odjíždím. Do voleb zbývají už jen desítky hodin.

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Dva kandidáti na prezidenta.
Superdebata na ČT bude i s politiky. Babiš odmítl zkoušet Zemana