Týká se to i lyžařského areálu Sviňorky v Morávce, který začal fungovat pod novým provozovatelem. Lyžaři se na sjezdovce objevili opět po dvou letech.

„Na svahu nám nyní leží téměř metrová sněhová pokrývka. Protože ještě mnoho lidí nemusí vědět, že je sjezdovka po dvouleté absenci zase v provozu, nemáme zatím žádné návaly. Právě toho mohou využít o víkendu lyžaři, protože se u vleku netvoří žádné fronty," prozradil včera Deníku nový provozovatel areálu Radan Kožušník s tím, že ceny nenavyšovali ani o korunu. „Proto si troufám říct, že jsme patrně nejlevnější sjezdovkou v širém okolí. Hodnocení sezony, která se nachází asi v polovině, je zatím předčasné," dodal Radan Kožušník, který má areál otevřen po celý týden od 9 do 16.30 hodin.

Zájem o lyžování v areálu Ski Bílá, kde je nyní až 80 centimetrů sněhu, odpovídá dobrým podmínkám. Pokladní Petra Neumannová hodnotí dosavadní návštěvnost pozitivně. „Pokud to porovnáme s loňskou nebo předloňskou zimou, kdy nám počasí nepřálo, nemáme si na co stěžovat. O tomto víkendu navíc pořádáme závod pro veřejnost. Lyžování si užijí i náročnější jedinci, neboť přírodní a technický sníh má velmi dobrou kvalitu," sdělila Petra Neumannová.

Ideální podmínky panují i na sjezdovkách v okolí Jablunkova. Areál Kempaland v Bukovci má před víkendem dostatek sněhové pokrývky. „V noci na pátek jsme ještě zasněžovali, takže máme zhruba osmdesát centimetrů sněhu, možná i víc," naznačila zaměstnankyně areálu. Podle ní se na návštěvnosti zejména ve všedních dnech podepisují nízké teploty. „Dnes ráno bylo minus 14, v předchozích dnech to bylo podobné. Podmínky k lyžování jsou dobré, ale lidem se ráno nechce, chodí až kolem oběda. Nejsilnější jsou ale samozřejmě víkendy," dodala pracovnice Kempalandu, kde se lyžuje denně od 8.30 do 16 hodin.

Na své si přijdou také lyžaři, kteří s oblibou jezdí do Velkých Karlovic. Ve Ski areálu Razula si aktuální podmínky nemohou vynachválit. Ve středisku jsou v provozu sjezdovky Razula a Horal, o víkendu bude mimořádně v provozu i sjezdovka Galik u hotelu Galik, kde si mohou zájemci vychutnat lyžování na kvalitně upraveném, výhradně přírodním sněhu.

„Zvláště hlavní sjezdovka Razula je v nejlepším stavu, jaký kdy pamatuji, což říkám opravdu bez nadsázky. Díky umělému zasněžování v kombinaci s dostatečným množstvím přírodního sněhu, stabilním teplotám i precizní práci našich rolbařů můžeme lyžařům v těchto dnech nabídnout vynikající zážitek z lyžování na kvalitním pevném podkladu, bez ledových ploten a ve všední dny zatím navíc i bez front. Podle předpovědi nás čeká o víkendu ideální počasí s teplotami bez extrémních mrazů a slunečnou oblohou. Teď by opravdu byl hřích nevyrazit k nám na lyže," prohlásil šéf Ski areálu Razula Luboš Sušila. Ideální podmínky a 40 kilometrů značených tras nabízí nyní Velké Karlovice i běžkařům.