Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Vyprávět by o tom mohl dvaačtyřicetiletý myslivec, který před několika dny na Tachovsku při honu postřelil svého o dvacet let staršího kolegu. Přes veškerou snahu záchranářů a poté i lékařů v nemocnici muž ještě téhož večera zemřel.

Kauza značně otřásla celou republikou, Opavsko a Bruntálsko nevyjímaje. Především mezi policisty a myslivci jde v posledních dnech o hojně diskutované téma. Zjednodušeně řečeno, i přes veškeré kontroly a bezpečnostní opatření bohužel čas od času k nějakému neštěstí na lovech dojde.

Jak naší redakci řekl policejní mluvčí René Černohorský, kontroly honů provádějí pracovníci z Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál ve spolupráci s policisty jednotlivých obvodních oddělení.

„Myslivecká sdružení mají povinnost nahlásit hon na příslušný odbor životního prostředí. Provádí se dechové zkoušky na alkohol a test na přítomnost návykové látky. Kromě toho se samozřejmě kontrolují potřebné doklady, například zbrojní průkaz či průkaz zbraně. Dále pak samotná zbraň a její technický stav,“ popisuje René Černohorský s tím, že ve většině případů je dobrá spolupráce s vedením mysliveckých spolků na Bruntálsku a Opavsku.

„Kontroly probíhají už od října a potrvají až do ledna, kdy jsou hony. Samozřejmě když se dozvíme o nenahlášeném honu či lovu, ihned situaci řešíme. Na případ, kdy by byl v našem regionu postřelen myslivec při honu, si nevzpomínám. V paměti mi utkvěl případ z loňska, kdy na Velkoheralticku nabral myslivce divočák,“ pokračuje René Černohorský.

To, že hony jsou již v plné proudu, potvrdil naší redakci také myslivecký hospodář Mysliveckého sdružení Bítov-Těškovice Petr Bárta.

„Ano, hony již začaly. A to na drobnou zvěř, bažanty a zajíce. Pak se dělají ještě naháňky na zvěř spárkatou a vysokou,“ zmínil Petr Bárta.

Reagoval také na události posledních dní v České republice.

„Jsme pod drobnohledem veřejnosti. Občas se samozřejmě stane nějaký úraz, většinou z nepozornosti. Přece jen máme střelnou zbraň, takže se to může stát. Při cestě autem se lidé zraňují nebo umírají denně a nikdo to takhle neřeší,“ podotkl Petr Bárta, podle kterého se nešťastná událost týkající se myslivců podá vždy veřejnosti tak, že z toho vyjdou jako ti nejhorší.

„Lidé si pak říkají, že zabíjíme zvířata a pak se ještě střílíme mezi sebou. To dobré ale nikdo nevidí. Například že už od září přikrmujeme zvířata a staráme se o ně,“ uzavřel.

Česká filmová pohádka s Juditou Bárdos a Janem Cinou.
Vyhrajte lístky na novou pohádku Čertí brko
Ilustrační foto
Zima se blíží, v kraji už sněžilo