Akademický sochař žije v posledních letech v Hongkongu, v malé obci u Frýdku- -Místku však strávil většinu svého života. „Známe se od školy. Emil je hodně kontroverzní tady v obci má zástup příznivců a stejnou skupinu odpůrců. Přirovnal bych ho k výtvarníkovi Černému. Neviděl jsem ho snad rok, ale když tady přijede, tak se o tom ví," řekl ve středu redakci osmatřicetiletý Daniel Majer.

Emil Adamec„Je to prostě specifická osobnost, kulturně založený člověk, ale každý vám o něm řekne něco jiného. Postupně se vyhraňoval a jeho životní styl zůstal v naší oblasti nepochopen. Má jiný náhled na svět," dodal Daniel Majer. Emil Adamec procestoval desítky zemí a netají se obdivem k východním filozofiím. Nadchla ho zejména Čína, jednu ze svých soch má v olympijském parku v Pekingu. „Prakticky nikdo se tu nedivil, že má manželku Asijku. My jsme se o těch jeho cestách xkrát bavili. On necestuje, aby zažil nějaký adrenalin na divoké řece, ale aby poznával kulturu," poznamenal Daniel Majer.

Změna republiky na konstituční monarchii

K prezidentské kandidatuře svého známého poznamenal: „Vzhledem k jeho pohledu na svět a k jeho životnímu stylu mě to nepřekvapuje. Myslím si, že šanci nemá. Je těžce regionální, mezi běžnými lidmi je absolutně neznámý. Ve svém oboru je ale, myslím, kapacita. Tam snad má i nějaký věhlas."

Emil Adamec při práci. Godulský zelený pískovec byl vytěžen v obci Řeka, kámen váží asi devět tun.

Emil Adamec vydal ke své kandidatuře prohlášení, v němž tvrdí, že se ke svému kroku rozhodl 8. srpna.

„Hlavním cílem kandidatury je změna republiky na konstituční monarchii," píše se v prohlášení. Sochař míní, že jediným stabilním systémem současnosti je království. A podle svých slov věří, že bude vybrán „moudrý a spravedlivý" král. „Mým favoritem je princ Ferdinand Zvonimír Habsburský," uvedl.

Lidé, kteří nakupovali v potravinách u hlavní silnice, nechtěli zprávě uvěřit. „Cože chce? Co tam bude dělat? To si dělá srandu!" křičel v obchodě šestačtyřicetiletý muž za smíchu prodavaček. „To pak bude pivo za pět korun," vtipkovala další žena. A další zákazníky už ve dveřích upozorňovala, že má pro ně „perličku".

Nejznámější Sedlišťan

„Já vám něco řeknu on je velice chytrý. Není blbec. Nikdy nedělal zbytečnosti. Znám ho odmalička, bydlel přes kopec. Není blbý, ale jakou chytrost má na prezidenta, to nemohu posoudit," řekla Deníku Marie Sládková.

„Je to šok," pravila její známá. S ostatními se shodla na tom, že Emil Adamec je v poslední době zřejmě nejznámější Sedlišťan. „To je pravda. Tady ho známe všichni. To je fakt."

„Je to fajn kluk, dá se s ním fajně pokecat. Té jeho kandidatuře jsme se ale trošku zasmáli. Připadá mi tak trochu jako snílek, ale on je jinak strašně hodný kluk," řekl redakci muž, který žije poblíž domku, v němž Emil Adamec desítky let bydlel. Téma se prý probírá i v hospodě. „Někteří chlapi si dělali srandu, že se možná ,ožrali´ s budoucí první dámou," naznačil muž.

To starosta Jaromír Krejčok rozhodnutí Emila Adamce nekomentoval. Sochař nemůže spoléhat ani na podporu 80letého muže, který seděl před sedlišťskou večerkou. „On? Ale proboha. Já už jsem ho neviděl léta. Dneska může kandidovat každý," prohlásil. „Vím o tom. No jasně, že to je recese," soudí 55letý muž, který Emila Adamce zná odmalička. „Je to umělec, dělá pěkné věci, ale dlouho jsem ho neviděl. Je v Hongkongu."

V obci chtěl i obří sochařský park

Ještě v létě roku 2006 plánoval akademický sochař Emil Adamec, že v Sedlištích vznikne největší mezinárodní sochařský park ve střední Evropě. Po komunálních volbách ale bylo všechno jinak. Emil Adamec plánoval, že umělecká díla umístí do obřího parku s názvem Srdce. „Půjde o největší mezinárodní sochařský park ve střední Evropě. Koresponduje to s projektem, který dělám na Novém Zélandu," řekl tehdy Deníku. Dodal, že celková plocha parku v Sedlištích je více než 46 hektarů a na mapě má i tvar srdce. Jeho hranici prý jednou bude lemovat tři sta plastik.

„Ten plán jsem vymyslel v osmi letech a od té doby na tom pracuji," poznamenal. Chtěl, aby park svým návštěvníkům nabídnul napojení ze směru od Frýdku-Místku, Ostravy i Havířova. Po komunálních volbách však nové vedení obce změnilo na jeho projekty názor. Adamcova výstava v Lašském muzeu byla v době, kdy pobýval v cizině, předčasně zrušena, a vztahy mezi umělcem a vedením obce se začaly zhoršovat. Tento stav trvá dodnes.