Náramek, který monitoruje osoby v domácím vězení, používá také jeden pachatel kontrolovaný na území opavského regionu. 

„V republice je aktivně používáno zhruba sedmdesát monitorovacích zařízení, z toho přibližně do deseti kusů v Severomoravském soudním kraji, kterým je míněn celý kraj Moravskoslezský, celý kraj Olomoucký a menší část kraje Zlínského. V soudním okrese Opava je nyní takto monitorovaný jeden pachatel,“ uvádí vedoucí opavského střediska Probační a mediační služby Petr Tesař.

Tyto náramky zajišťují provádění trestu domácího vězení a monitoring nahrazuje dosavadní namátkové kontroly domácích vězňů probačními úředníky. U náramků už mohou díky vysílanému signálu sledovat, jestli vězni dodržují režim, jestli se pohybují jen ve vymezeném prostoru, jestli se včas vracejí z povolené práce rovnou domů, jestli nepijí alkohol a jestli neporušují výslovný zákaz přibližovat se k důležitému svědkovi nebo oběti svého zločinu.

Trest domácího vězení může soud uložit až na dva roky pachatelům všech nedbalostních trestných činů i těch úmyslných činů, u kterých horní hranice trestní sazby nepřevyšuje délku pět let.

Odsouzený musí písemně slíbit, že se ve stanoveném časovém období bude zdržovat na určené adrese, a plnění kontroluje právě náramek. Pokud pachatel dohodu nedodrží, soud mu může domácí vězení přeměnit na klasické odnětí svobody.

Monitorovací náramek má i finanční přednost. Pobyt jednoho odsouzeného ve vězení přijde stát na 1200 korun denně, domácí vězení vyjde pouze na 130 korun, přičemž padesát korun hradí odsouzený.

Ilustrační foto.
Nepojízdné vraky blokují parkovací místa i v Opavě