V posledních týdnech se v souvislosti s hlučínskou Štěrkovnou skloňovalo hlavně slovo revitalizace.

Už o tomto víkendu se ale bude na březích jezera hlavně oslavovat 760. výročí založení města Hlučína.

V rámci oslav se zde ve dnech 23. až 25. června uskuteční Mezinárodní festival ohňostrojů.

Od čtvrtka mohou lidé na místě spatřit dva obléhací stroje, které jsou plně funkční a během oslav sehrají svou roli.

„Obléhací stroj trebuchet byl v roce 2004 součástí výstavy Magičtí Lucemburkové. Jeho majitelem je hlučínský právník Oldřich Beneš, který nám ho na oslavy zapůjčil. Součástí ukázky ale budou i modernější palné zbraně," uvedl ředitel Sportovně rekreačního areálu Petr Breitkopf.

Mezi další novinky patří nově zbudovaná horolezecká stěna, která nabízí hned několik možných tras pro své zdolání, což už si vyzkoušeli například někteří studenti z Hlučína.

„Do několika týdnů chceme rovněž umožnit vstup do dětského brouzdaliště, které bude vhodné pro rodiny s dětmi. Investice, které do areálu šly, počítáme v řádech milionů korun," dodal Petr Breitkopf.

A že by v budoucnu mohly být investice ještě vyšší, potvrdila na tiskové konferenci města také místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová: „Se Štěrkovnou máme velké plány, opravdu máme připravenu řadu projektů. Chceme areál posunout na úroveň, na niž podle našeho názoru patří."

Vliv na výši částek, které z městského rozpočtu do Sportovně rekreačního areálu plynou, má však stále skutečnost, že se Štěrkovna nachází v záplavové oblasti.

„Dokud nedojde k revitalizaci, tak tento začarovaný kruh neopustíme. Hráze, výpustní a nápustní objekty jsou naprostou nutností a pro město jsou to priority při jednáních se zástupci ministerstva financí v této věci," řekl starosta Hlučína Pavel Paschek s tím, že například most do obce Jilešovice už je v naprosto havarijním stavu.

Hlučín se státem o výši částky určené na revitalizaci stále jedná, ale původní požadavek 800 milionů už se nyní zdá nerealizovatelný. Podle starosty města je však možné, že první práce na Štěrkovně začnou už příští rok.

Petr Večeřa