V minulém týdnu odebrali pracovníci krajské hygienické stanice vzorky ze sledovaných nádrží na Frýdecko-Místecku a na Novojičínsku. Vysoké hodnocení si tradičně vysloužila Žermanická přehrada, která si udržela bezproblémovou kvalitu vody po celou koupací sezonu i v minulých letech. Podle hygieniků je nádrž dlouhodobě vhodná ke koupání v Dolních Domaslavicích, Lučině i Soběšovicích. Obdobně pozitivně byla o týden dřív hodnocena i Těrlická přehrada.

V celém kraji loni už od května měřili hygienici kvalitu vody ve významných vodních plochách na dalších dvaceti místech, nikde jinde však nebyla voda horší než v Bašce na konci sezony. Kvalita vody v nádrži se postupně zhoršovala už od poloviny června. Podle měření z minulého týdne je však voda v přehradě Baška nyní vhodná ke koupání bez výtek. Loni na přelomu srpna a září přispěly vysoké teploty k tomu, že se tam kvalita vody začala zhoršovat natolik, až byl vydán zákaz koupání.

Vodáci.
Léto na vodě? A proč ne? Na řekách i přehradách

Zhoršení kvality vody naopak hygienici odhalili na vodní nádrži Brušperk. Laboratorní analýzou zjistili ve vodě sinice v množství, které může u malých dětí, těhotných žen, alergiků nebo lidí s oslabeným imunitním systémem vyvolat zdravotní potíže. Kvůli tomu doporučují lidem se po koupání osprchovat, a to nejlépe v pitné vodě. „Navíc je tato nádrž z pohledu koupání i nadále riziková s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v minulých koupacích sezónách. Cerkárie mohou u koupajících se vyvolávat zánět kůže, projevující se vznikem vyrážek a výrazným svěděním,“ uvedli pracovníci krajské hygienické stanice.

Měření kvality vody je letos obnoveno i v přehradě Olešná, kde dělníci loni v létě připravovali odtěžení sedimentů ze dna. Návštěvníci musí počítat s vodou se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. V praxi to znamená, že voda v přehradě vypadá smyslově „nehezky“, je ale zdravotně nezávadná. Hladina vody v nádrži má po konci těžby kvůli suchu do optimálního maxima daleko.

Na Novojičínsku je podle nejnovějšího měření meteorologů voda vhodná ke koupání v nádržích Čerťák a Větřkovice. Koupat se dá i ve vodní nádrži Údolí mladých v Bílovci a nádrži Kacabaja v Hodslavicích, na obou místech ale musejí lidé počítat s vodou se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Nové hřiště v Kunčicích pod Ondřejníkem.
V Kunčicích vystavěli fitness hřiště