Ten sleduje osud rodiny havíře na pozadí jedné z největších katastrof tehdejší Československé socialistické republiky. V důsledku důlního požáru zahynulo 7. července 1961 na Dole Dukla 108 horníků. Ve filmu hrají desítky komparsistů z Karvinska.

"Pojďte si nafotit taky nás, Orlováky, my jsme přeci domácí," směje se v jedné z pauz při natáčení na přítomné novináře orlovský komparzista Vladimír Horváth. Je čtvrtek dopoledne a natáčení právě probíhá v prostorách Dolu Žofie v Orlové.

"Je to paráda," říká Vladimír Horváth o svých pocitech z natáčení. "Zároveň to ale není lehké. Každá scéna se točí několikrát. Včera jsme třeba natáčeli procházení vrátnicí a pořád dokola jsme chodili a chodili. Ke konci jsem si už myslel, že moje nohy nejsou moje," bere i nelehké stránky natáčení s humorem a s nadsázkou.

Rudá hvězda se o víkendu opět objevila na těžní věži jedné z šachet. Naštěstí však jen pro filmaře, kteří zde chystali film o nejtragičtějším poválečném důlním neštěstí v tuzemsku.
Dukla 1961: Filmaři točí o tragédii v podzemí havířovské šachty

Jako adrenalinové označuje natáčení i ostravský herec Jiří Sedláček, který ve snímku ztvárňuje jednu z hornických rolí.

"Produkce vybírá velmi pečlivě i samotné důlní prostředí. Musíme mít například jistotu, že tam není metan, protože filmaři používají různá světla a podobně. Část těchto scén se tak točila v dolech nedaleko Rakovníka, kde se těží takzvaný lupek. Ty doly mimo jiné vypadají i více autenticky, jako v daných dobách. A zatímco v našich místních dolech je vedro, tam je naopak zima, potýkali jsme se také se spodními vodami, po sfárání jsme šli pěšky třeba i půl hodiny na místo, kde se teprve točilo a zažíváme i další podobné věci," řekl herec, který se zamyslel i nad samotnou hrůznou důlní katastrofou.

"Jako Ostravák jsem o tom samozřejmě něco věděl a myslím si, že je dobře, že se to točí, protože ti chlapi si i takovou pietu jistě zaslouží," podotkl se Jiří Sedláček, kterého ve čtvrtek čekal další sestup pod zem. "Dneska máme fárat až 720 metrů," dodal.

Samotní tvůrci pak své dílo označují jako příběh ceny života, ztrát a smíření. "Zkuste osm hodin denně v pětatřiceti stupních házet lopatou. Vleže, nad hlavou osmdesát centimetrů prostoru a stovky metrů země, která vás může kdykoli pohřbít. Co to s vámi udělá…," říká dramaturg Matěj Podzimek.

"Dějiny důlních pokroků jsou psány krví bezejmenných obětí. Film je pro mě jejich připomenutím, příběhem toho, že nejen uhlí má paměť," dodává autor scénáře Jakub Režný.

Ve filmu Dukla 61 dále hrají například Martha Issová, Marek Taclík či Jiří Langmajer. Réžie se ujal David Ondříček.

Dřevěný kostel Božího těla v Gutech lehl 2. 8. 2017 popelem.
Kriminálka odhalila dva podezřelé z podpálení historického kostela v Gutech