Tělo čtyřiadvacetileté obchodní zástupkyně firmy Mendel s. r. o Zuzany Krampolcové leželo na zemi vedle lavičky v parku. Na lavičce byla kabelka mladé ženy, v níž byl její průkaz totožnosti i větší obnos peněz. Nedaleko těla stála rozpitá láhev alkoholu, vedle ní ležely tuby s léky a několik léků leželo opodál, nedaleko zakrváceného nože.

Kromě bodnořezné rány v oblasti hrudníku, jež byla pravděpodobnou příčinou úmrtí, měla žena ještě další řezné rány na dlaních a prstech rukou. Policisté tak již na místě usoudili, že se na smrti mladé ženy podílela třetí osoba, s největší pravděpodobností ale nešlo o loupežný motiv činu.

Popsaný případ, stejně jako řadu podobných, policisté vyřešili. Postup jejich práce, který je dovedl až k pachateli činu, si nyní může vyzkoušet každý, kdo zavítá do Lašského muzea v Kopřivnici. Unikátní interaktivní výstava s názvem Stopa tuto možnost přináší. „Pověst Lašského muzea je v ohrožení. Stal se tady zločin a vy jste v podstatě jediní, kteří nám mohou pomoci tento zločin objasnit," přivítal netradičně návštěvníky vernisáže vedoucí Lašského muzea Pavel Dvořák.

Základní scénář je z Mendelova muzea, vystavené exponáty jsou z velké většiny z Ústavu soudního lékařství. Můžete tady vidět například různé typy vražedných nástrojů a další exponáty," pokračoval Pavel Dvořák, jenž poté nabídl návštěvníkům pracovní listy, které mohli použít při řešení zločinu, jehož obětí se stala čtyřiadvacetiletá Zuzana Krampolcová.

„Během tohoto vyšetřování se seznámíte s postupy, které policie při vyšetřování používá, ať už je to daktyloskopie, trasologie, výzkum DNA, krevních skupin a podobně," doplnil Pavel Dvořák s tím, že si myslí, že výstava by se mohla velmi líbit zejména mladším lidem, protože je naučná i zábavná.

Někteří návštěvníci se skutečně hned pustili do řešení zločinu, jiní si alespoň vyzkoušeli například práci v uzavřeném boxu, práci s mikroskopem či porovnávání otisků bot.

„Už ani nevím, kde jsem na tu výstavu narazil, ale líbila se mi. Zkusil jsem požádat o její zapůjčení a jsem rád, že ji Mendelovo muzeum v Brně zapůjčilo. Něco jsme doplnili ve spolupráci s policií z Kopřivnice a z Nového Jičína. Máme s nimi domluvené nějaké přednášky a promítání videí. Je k tomu program, který je určitě vhodný i pro školy," sdělil pro Novojičínský deník Pavel Dvořák.

Výstava Stopa, představující moderní metody kriminalistiky, potrvá v Lašském muzeu do 24. července.