Deník na situaci na Ostravské ulici upozorňuje několik let. Jednu dobu bylo možné vinou chybějícího značení na frekventovanou silnici 1. třídy vjet do protisměru. Následky případné srážky vozidel by byly fatální.

Dopravní značka C2b Přikázaný směr odbočení vpravo. Zdroj: Archiv DeníkuDopravní značka C4a Přikázaný směr objíždění vpravo.Zdroj: Archiv DeníkuPo upozornění se u výjezdu objevila dopravní značka Přikázaný směr objíždění vpravo. Podle zákona by tam však správně měla být značka Přikázaný směr jízdy vpravo. Někomu mohou přijít bílé šipky v modrých kruzích podobné, každá z těchto značek se však používá pro jinou situaci.

Obousměrná jednosměrka

Mnohem nebezpečnější situaci však navozuje značka Jednosměrný provoz, kterou někdo umístil na začátek obousměrného úseku. Řidič sjíždějící z Ostravské ulice je informován, že jede do jednosměrky a může proto auto odstavit i u levého okraje. V opačném směru však proti němu může jet vozidlo, jehož řidič žádný zákaz neporušil.

Z toho místa je možné najet na Ostravskou ulici do protisměru
Řidiči mohou v Havířově nevědomky vjet do protisměru

Kdo by byl zodpovědný za případnou nehodu?

Policisté a úředníci čekají, až se na hlavním tahu, kterým každý den projede několik desítek tisíc vozidel, stane neštěstí. 

My nic…

Dopravní značka IP4a Jednosměrný provoz. Zdroj: Archiv Deníku

Dopravní značka IP4b Jednosměrný provoz. Zdroj: Archiv Deníku

Krajští úředníci dávají od značek na Ostravské ulici ruce pryč. Zdá se, že značky k silnici postavil někdo svévolně a bez jejich vědomí. V každém případě, pokud by značky k silnici umístil úředník nebo kdokoli jiný, riskuje stíhání pro obecné ohrožení, úředník však o to přísnější, že by tak rozhodl při výkonu své odborné funkce.

Nebezpečná a neoznačená skládka materiálu na Ostravské ulici.
Na opravené Ostravské ulici jde o život. Řidiči mohou najet do skládky materiálu

Deník chtěl zjistit, kdo je pod rozhodnutím o umístění značek podepsán. Odpověď nezískal a značky dále ohrožují bezpečnost dopravy.

Dopravní značka B2 Zákaz vjezdu všech vozidel. Zdroj: Archiv Deníku„Kdo v tomto případě rozhodoval, nevíme. Jedná se o soukromou komunikaci. Z tohoto důvodu ani neznáme kontakt na zodpovědnou osobu,“ odpověděla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Neříká přitom pravdu, protože podle katastrální mapy je sice jedna značka postavena na pozemku patřící soukromé společnosti, značka Jednosměrný provoz však stojí na státním pozemku.

Také Ředitelství silnic a dálnic ČR má za to, že krajský úřad má ke značkám co říci: „V součinnosti s krajským úřadem, co by silničním správním úřadem pro silnice I. třídy a s dopravní policií, provedeme revizi správnosti osazení dopravního značení na tomto úseku,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Než se úředníci a policisté dohodnou, mohou motoristé jen doufat, že proti nim v protisměru nevyjede auto.

Dostat se do protisměru přitom není pro některé řidiče v Havířově problém ani na dobře označených silnicích:

Řidič najel v centru Havířova do protisměru.
VIDEO: Řidič v centru Havířova jel v protisměru, ostatní stačili zastavit
Zmatený postarší řidič škodovky vjel na kruhovém objezdu do protisměru.
Zmatený starší řidič jel v protisměru