Kastelán linhartovského zámku Jaroslav Hrubý je také pedagog a výtvarník, který si oblíbil techniku papírových soch.

ZKUŠENOSTI S PAPÍROVÝMI SOCHAMI

Protože nikdy neměl nouzi o nápady ani o pomocníky, jsou jeho kolekce papírových soch čím dál velkorysejší co do počtu i rozměrů. V uplynulých sezonách například na zámku vozilo děti jeho papírové auto, nebo je rodiče mohli vysadit na skutečně obřího Maxipsa Fíka.

Díky tomu už má dávno odzkoušené, jak se musí vnitřek papírové sochy vyztužit trubkami od koberců, aby unesla váhu dětí a vydržela jejich hry.

.Zdroj: .

STĚHOVACÍ AUTO PRO MAMUTA

Zpevňovacími prvky Jaroslav Hrubý nešetřil ano letos, když se pustil do mamuta vysokého dva metry a tři metry dlouhého. Ani třem novým dinosaurům, které v pondělí 15. srpna stěhoval z albrechtické školy do Linhartov na zámek, do dvou metrů výšky moc nechybí.

Stěhovací auto muselo kromě mamuta a dinosaurů pobrat ještě jedenáct létajících ptakoještěrů, tři ještěry, pravěkého šneka, šavlozubce a další četné příšerky z kolekce papírového pravěku.

V SOBOTU MÁ PREMIÉRU PAPÍROVÝ PRAVĚK

Jaroslav Hrubý má svou výtvarnou dílnu na Základní škole ve Městě Albrechticích.

Sotva se mu žáci rozjeli na prázdniny, začal ve své dílně míchat lepidlo a stříhat papír, aby stihl všechny sochy vyrobit do 20. srpna, kdy má jeho Papírový pravěk velkou premiéru.

.Zdroj: .

Nešetřil při tom časem, papírem ani fantazií. Kolemjdoucí mohli obdivovat, jak se před školou na sluníčku suší papírová torza zvířat, která mají předobraz spíše v klukovských hrách než v učebnicích paleontologie nebo ve fosíliích.

„Všechny bych chtěl pozvat na noční prohlídku zámku, která bývá naší největší akcí roku. Koná se v sobotu 20. srpna ve 20 hodin, aby se to dobře pamatovalo. Návštěvníci si mohou prohlédnout celý zámeček, který bude nasvícený osmi tisíci svíčkami. To znamená ještě o tisícovku více než loni.

Umíte si představit, kolik času, lidí a sirek je potřeba pro zapálení tolika knotů? Na ty, kteří se nebojí v noci do zámeckého sklepení, tam budou čekat pravěká zvířata jako ještěři, dinosauři, ptáci a další tvorové včetně mamuta," pozval Jaroslav Hrubý návštěvníky na zámek.

Noční prohlídku zakončí velkolepý ohňostroj. Komu se ještě nebude chtít domů, může se posilnit třeba gulášem nebo nějakou dobrotou z grilu.

.Zdroj: .

Připomeňme, že příští týden 27. srpna se chystá noční program také na zámku ve Slezských Rudolticích. Na tuto akci bude v 18.45 vypraven z Třemešné speciální strašidelný parní vlak. Protože se vlak vrací ze Slezských Rudoltic až ve 22 hodin, bude to mimořádná příležitost zjistit, co obnáší jízda parním vlakem v noci, když jsou ve tmě za okny vidět mihotavé jiskřičky z komína lokomotivy.