„Pivo se vyznačuje výraznou hořkostí. Unikátní kombinace sladů a vyšší dávka chmele mu dodala nezaměnitelnou plnou chuť a jantarovou barvu. Sezonní várka se bude čepovat ve stovkách hospod po celé Moravě a k dispozici bude také v lahvích v obchodech," uvedl manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák s tím, že novinka navazuje na úspěšný ležák Extra Hořký, který pivovar uvařil v limitované edici už dvakrát. 

Novinky v čase adventním chystají i minipivovary

HUKVALDY: Na svátky připraví medové pivo

Minipivovar v hukvaldské části Dolní Sklenov připravuje na vánoční svátky dárek pro pivaře. Navaří speciální medové pivo. 

„Pivaři se mohou těšit na předvánoční speciál s názvem Černobílý med. Je to dvanáctka, která se určitě stane hitem. Moc nám chutná. Smíchali jsme černé pivo se světlým. Potom jsme do něj přidali klasický med. Pokud se jej napijete, objeví se nejdříve chuť medu, poté až piva. Je to chuťový zážitek. Uvařili jsme tisíc piv," pochlubil se majitel hospody i minipivovaru v Dolním Sklenově Vít Lanča s tím, že na čepu bude už od 15. prosince.

Jak dále dodal, další „dárek" dostanou pivaři přímo na Štědrý den. Prodávat totiž budou medovou třináctku. „Tohoto druhu jsme uvařili pět set piv," upřesnil majitel Vít Lanča. Zdejší minipivovar byl založen v roce 2003. Jedná se o malý rodinný pivovar s ročním výstavem přibližně tři sta až pět
set hektolitrů kvasnicového piva, které se vyrábí jednormutovou technologií za použití výhradně českých surovin. Není nijak upravováno, obsahuje tedy veškeré významné prvky, včetně vitaminu B, které jsou ve velkých průmyslových provozech odstraněny fi ltrací a pasterizací. Pivo má jemný zákal a
specifi ckou chuť.

HORNÍ LOMNÁ: Lomňan přímo v hotelu

Svůj minipivovar má i hotel Pod Kyčmolem v Horní Lomné. „Hotelový pivovar vznikl v roce 2011. Zatím vyrábíme světlý ležák, tmavý, sezonní pšeničný, sezonní červený a připravujeme i vánoční ležák," uvedla minulý týden pracovnice hotelu. Internetové stránky zmiňují, že zlatavý
mok plzeňského typu nese příznačný název Lomňan a jedná se o jedenáctistupňový světlý ležák. Vánoční Lomňan pak má čtrnáct stupňů – jde o speciální vánoční pivo medové barvy, která je dána použitím vídeňského sladu. Podle jeho tvůrců se vyznačuje příjemnou pomerančovou chutí a vůní vánočního koření.