Změna by se týkala i opavské věznice, která má hlavně v objektu pro odsouzené ženy dosud všechny zmíněné typy. „Na poznatek, do jaké míry se změna dotkne naší věznice, je zatím ještě brzy," říká tisková mluvčí opavské věznice Kateřina Gatnarová.

V současné době si v objektech zařízení odpykává své tresty celkem 161 odsouzených mužů s dozorem, pět žen s dohledem, 78 žen s dozorem, 57 žen s ostrahou a 28 žen se zvýšenou ostrahou. Redukce typů věznic ze čtyř na dva má mimo jiné výrazně odlehčit soudní agendě a umožnit snížení počtu eskort vězňů k soudům.

Návrh podle náměstka ministryně Daniela Voláka nepředpokládá, že zařazování odsouzených do příslušných oddělení bude podléhat soudnímu přezkumu. To by mělo soudům výrazně odlehčit. Do prvního navrženého typu Věznice by byly nově sloučeny současné typy s dohledem, dozorem a ostrahou a do typu Věznice se zvýšenou ostrahou by patřil stávající typ a také věznění doživotně odsouzených.

Současný český systém je z evropského pohledu jedním z posledních. Výhradně soudní rozhodování o umístění odsouzených je například na Slovensku, v Maďarsku nebo v Polsku. V zahraničí, například v Německu, v Rakousku, v Itálii, ve Velké Británii, v Nizozemsku, ve skandinávských státech nebo v Kanadě bývá zpravidla svěřováno vězeňské správě.

Opavská věznice má ve svém objektu v Krnovské ulici navíc ještě ústav pro výkon zabezpečovací detence, ve kterém je umístěno devět chovanců. Není dělený do žádných typů a režim se v něm od běžného uvěznění moc neliší. Rozdíl je například v tom, že umístění mají víc léčebných, psychologických a rehabilitačních programů.

Mívají též povoleno víc návštěv, než mají odsouzení, ale nemají povolené vycházky mimo objekt věznice a s ohledem na duševní handicap nemusejí pracovat. Detenční ústav je určený duševně nemocným pachatelům závažné trestné činnosti, pro kterou jsou společnosti nebezpeční. Střeží je vězeňská služba a jejich pobyt v ústavu není časově omezený.

V Česku jsou tyto detenční ústavy vybudované v brněnské vazební věznici a v opavské věznici.