Řeč je o „věžáku“ společnosti Varroc Lighting Systems, dříve Autopalu. Ten se řadí k nejvyšším novojičínským budovám a v současné době prochází generální rekonstrukcí. „První od chvíle kolaudace budovy v roce 1977,“ řekla na začátek mluvčí společnosti Alena Hegnerová.

Administrativní centrum firmy, vyrábějící světlomety pro největší automobilky světa, je včetně výtahové strojovny vysoké bezmála 44 metrů. „Přestože jde o jednu z výškových dominant města, není nejvyšší budovou v Novém Jičíně. Tím je třináctipodlažní panelový dům ve Vančurově ulici,“ připomněla mluvčí firmy Varroc. Ale zpět do ulice Suvorovovy, kde v posledních měsících panuje čilý stavební ruch, a řada zaměstnanců globální firmy se proto musela přestěhovat do improvizovaných kanceláří v jejím rozlehlém areálu. „Finální podobu administrativní budovy má na starosti společnost Hochtief. Opláštění bude provedeno v kombinaci skla a plechu, fasáda bude v šedých tónech, na přední straně s modrými pruhy. Původní vnější točité schodiště na zadní straně budovy bude zachováno, ale dostane nový nátěr v tmavě modré barvě,“ popsala Alena Hegnerová budoucí podoby.

V rámci generální rekonstrukce stavbaři rozebrali objekt až na skelet a investorovi ho na jaře příštího roku předají v podobě a stavu příslušných pro 21. století. Potvrzují to i slova mluvčí: „Oproti původnímu stavu se sníží energetická náročnost budovy, a to i díky využití „chytré“ klimatizace, respektive principu rekuperace, kdy se část vzniklého odpadního tepla znovu zužitkuje.“

V nových prostorách rekonstruované administrativní budovy bude mít své zázemí několik oddělení společnosti, ať už je to výzkum a vývoj, globální nákup či HR oddělení. „Dokončení celkové rekonstrukce je plánováno na květen 2019. Rekonstrukce „věžáku“ ve Varroku pomůže řešit expanzi společnosti,“ věří Alena Hegnerová.

Autokemp Frenštát pod Radhoštěm se nachází v příjemném prostředí na okraji města.
Autokempy z Novojičínska uspěly v anketě