Na ovčáka přivázaného na zkrouceném, jen necelý metr dlouhém řetězu, upozornily členky Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat, když přijely do někdejší hornické kolonie v ulici U Františky.

„My sem do této lokality jezdíme často. Nedaleko odtud jsme se musely postarat o smečku psů, kterou jejich majitel už nezvládal. Dohodly jsme se s ním, že některé fenky mu odebereme a psy, které si ponechal, se nechali kastrovat. O dalších psech jsme se dozvěděly na základě anonymního oznámení. Když jsme přijely na místo, jeden z psů volně pobíhal po okolí a na krku měl jen starý řemen. Druhý pes však na tom byl mnohem hůře. U zbořeniště byl přivázaný na krátkém řetězu, kvůli kterému se téměř nemohl hýbat," popsala Barbora Tocauerová.

Zdroj: Youtube

V sobotu dopoledne proto na místo přivolaly hlídky republikové policie, aby prověřila, zda se majitel vůči svému psovi nedopustil týrání.

„Pes sice není podvyživený a je také v docela solidním zdravotním stavu, protože mu žrádlo dávají lidé ze sousedství. To omezení pohybu je však trestuhodné," konstatovala Barbora Tocauerová.

Majitel nechal psa uvázaného na příliš krátkém řetězu bez možnosti pohybu.

Podle ní bude prvořadé převézt oba psy do některého z útulků. „Věříme, že se pro ně brzy najdou noví chovatelé," dodala.

Policisté na místě uznali, že takto pes na místě skutečně zůstat nemůže. Ve spolupráci se strážníky zařídili odvoz psů do útulku. „Policisté ověřili, kdo vlastní oba psy. V současné době případ vyšetřují s podezřením na týrání," řekla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.