V jakém rozsahu se bude těžit a jak moc se těžba projeví na vrchu, podle Heřmana zatím přesně známo není. „Pracujeme se třemi variantami, které upřesníme během několika měsíců. Každopádně, drtivá část pozemků, kde se vlivy projeví, je vykoupena, a výkupy budou pokračovat,“ řekl Heřman ve čtvrtek na Dole Lazy, kde probíhalo ukončení těžby v této šachtě.

Kolik tun uhlí horníci vytěží vytěží? „Plány se finalizují, během tři měsíců bude jasněji,“ nechtěl spekulovat výkonný ředitel OKD. Nicméně v žádosti o povolení hornické činnosti, která společnost OKD podala u Obvodního báňského úřadu (OBÚ) v Ostravě letos v srpnu, firma uvedla, že by chtěla těžit ve dvou porubech ve 24. sloji a podle plánu by měla vydobýt až 700 tisíc tun uhlí. Podle původních plánů se mělo těžit už letos v listopadu a ukončení těžby bylo plánováno na červenec 2021.

ČTK: Mše v kostele ve Stonavě.
Ve Stonavě uctili památku horníků, kteří zemřeli při výbuchu metanu v dole ČSM

„Tyto informace nechci komentovat, protože dosud nejsou odsouhlaseny akcionářem,“ dodal Michal Heřman.

Vlivy těžby se totiž projeví nejvíc podél Lešetínské ulice spojující centrum čtvrti s průmyslovým areálem u výpadovky na Ostravu. Mluvčí OBÚ Bohuslav Machek letos srpnu České televizi řekl, že vlivy těžby by se na povrchu měly projevit v minimálním rozsahu, v nejnižší míře dle České stání normy.

Ilustrační foto.
V Orlové podlehl zraněním muž při pádu z výšky

Lidé jsou proti

Obyvatelé Starého Města z těchto plánů radost nemají. Ti, kteří dlouhodobě odmítají jak těžbu a prodej svých nemovitostí, tvrdí, že vlivy těžby pociťujeme už dnes, když těžba probíhá z nedalekého Dolu ČSA pod doubravskou částí Kozinec na protilehlém břehu řeky Olše.

OKD záměr těžit pod Starým Městem oznámilo koncem roku 2011. Získalo kladné stanovisko města a začalo s výkupy, které ale po dvou letech zastavilo. Původně chtěli těžaři dobývat na větším území a vlivy by tak mohly ohrozit i průmyslovou zónu Nové Pole.

Následně ale své plány přehodnotili a území, pod kterých by rádi dobývali uhlí, podstatně zmenšili. Přesto obyvatelé Starého Města přišli v první fázi výkupů pozemků a nemovitostí o řadu domků, obchod i hospodu.

Pohřeb majora Jiřího Modra, podle rodiny oběti invaze.
Skočil pod kola okupantům, teď má dostat pamětní desku
Vánoční strom na náměstí Republiky v Havířově.
OBRAZEM: Náměstí Republiky v Havířově rozzářil vánoční strom