Méně odfáraných směn a dřívější odchod do důchodu. Přesně to je obsahem petice za další snižování věkové hranice odchodu do důchodu pro horníky, k níž se minulý týden v Praze konalo veřejné slyšení.

Toho se zúčastnili petenti, senátoři, zástupci ministerstev, Moravskoslezského kraje, OKD, odborů a Moravskoslezského paktu zaměstnanosti. Projednávaná petice žádá snížení věkové hranice pro odchod do důchodu na 53 let a zmenšení limitu odfáraných směn z původních 3 300 na 2 500.

Senátor: Není to globální řešení

Podle senátora za Karvinsko Ondřeje Febera, který se kulatého stolu zúčastnil, jsou však tato řešení jsou pouze jedním z mnoha nutných kroků, které bude muset stát podniknout pro udržení sociálního smíru na Karvinsku.

Ilustrační foto.
Šachty OKD mají na Karvinsku končit. Těžit se bude ještě maximálně dva roky

„Tento návrh bohužel řeší pouze nepatrný počet případů, kdy zaměstnanci se stálým pracovištěm pod zemí přijdou o práci v důsledku rozhodnutí o útlumu těžby. Podle údajů OKD se zmírnění počtu směn na 2500 týká cca 218 horníků, kteří by tak měli nárok na hornický důchod a zhruba 211 horníků, kteří by mohli jít do důchodu dříve. Návrh přitom nepamatuje na násobně vyšší počet agenturních zaměstnanců, které plánovaný útlum uvede do materiální nejistoty,“ uvedl Feber, který sám na šachtách mnoho let pracoval.

S tím souhlasí i Jiří Navrátil z Moravskoslezského paktu zaměstnanosti, který upozornil na větší hrozbu v podobě zaměstnanců firem, které jsou navázány na OKD. Jejich počet totiž převyšuje současný počet zaměstnanců OKD.

Řešením může být příkaz ministryně

Zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí navrhli způsob, jakým by šlo petici vyhovět a navrhli řešit je formou Generálního zmocnění příkazem ministryně na odstranění tvrdosti zákona. Jejich kolegové z MF a MPO navíc představili sociální programy a kompenzace, na které horníci mají nárok.

Práce v podzemí černouhelné šachty. Ilustrační snímek.
Kdy ukončí těžbu Důl ČSM? Termín zatím není, ale něco se šušká

Ondřej Feber vidí příkaz ministryně na odstranění tvrdosti zákona jako nejrychlejší a nejefektivnější řešení. „Toto už navíc bylo v minulosti ve vztahu k důlním profesím úspěšně praktikováno. Tento návrh má moji podporu,“ říká Feber.

Naopak náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka (ODS) snahu petentů z vlastního kraje však nepodpořil. Předseda OS hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička snížení důchodového věku nepodpořil, ale přimluvil se za snížení počtu směn pro získání hornického důchodu.

„Čekal jsem, že odbory podpoří nižší počet směn, ale že vysloveně nepodpoří snížený odchod do důchodu mě mrzí,” netajil na facebooku zklamání Petr Letocha, člen petičního výboru a karvinský zastupitel za STAN.