"Ukončení provozu OKD na Dole Darkov a Dole ČSA je shodné s termínem předání těchto dvou lokalit státnímu podniku Diamo - to je k 1. březnu," uvedla Chattová. Termíny oznámil loni v září ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

V Havířově bude ještě do léta uvedena do provozu restaurace rychlého občerstvení Mc Donald´s. Design Alphabet
Havířov se dočká. McDonald´s tu otevře svou 106. restauraci v Česku

Firma doly postupně zavírá, protože se jejich provoz nevyplatí. Z OKD odejde na konci února 1770 zaměstnanců. Z nich zůstane 493 v podniku Diamo, kde budou například pokračovat v útlumových pracích, 1277 lidí bude připraveno k rozvázání pracovního poměru. Společnost OKD bude mít od března kolem 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků.

Diamo přebere od OKD víc zaměstnanců

Diamo přebere od OKD víc zaměstnanců, než se původně plánovalo. "Z podrobného vyhodnocení rozsahu prací navazujících na ukončení těžby vyplynula možnost uplatnění většího množství pracovníků OKD v rámci útlumových prací, podpůrných procesů a zajištění potřebného odborného a technického zázemí pro činnosti navázané na útlum a likvidaci dolů," uvedl už dříve ředitel Diama Ludvík Kašpar. 

Autorka úspěšné románové trilogie Šikmý kostel Karin Lednická a kostel sv. Petra z Alkantary u příležitosti besedy se čtenáři v srpnu roku 2020 v Karviné.
Šikmý kostel zve na online. Karin Lednická a přátelé budou besedovat z Karviné

Podnik Diamo od OKD už od 1. ledna převzal 749 zaměstnanců spolu s utlumovanými doly Lazy, Dukla, Staříč a Frenštát. Z nich si 200 nechal pro útlumové práce a zahlazování následků dolování, ostatní v podniku skončili. Pracovní poměr ukončili většinou dohodou, která jim zajišťuje vyšší odstupné, až jedenáctinásobek průměrného měsíčního výdělku.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Majitelem firmy je prostřednictvím své společnosti Prisko stát. Náklady na útlum dolů OKD do roku 2035 mají dosáhnout zhruba 15,6 miliardy korun.