Nový rondel, který bude postaven před Komárovem, vyřeší letitý problém s vyjížděním aut od Kylešovic ze silnice II. třídy na „jedenáctku“, která je hlavním tahem mezi Opavou a Ostravou. Řidičům nezbývá, než se s dopravním omezením na zhruba čtyři měsíce smířit. Snad je utěší vědomí, že pak budou jezdit komfortněji a hlavně bezpečněji. Nový rondel bude součástí chystaného jižního obchvatu Komárova, o kterém se mluví už přes patnáct let a Ředitelství silnic a dálnic konečně přechází od teorie k praxi. Nový čtyřpruhový obchvat Komárova a Nových Sedlic bude dlouhý celkem 8,3 kilometru.

Mezi Opavou a městskou částí Komárov vyroste do konce roku nový kruhový objezd (v mapce označen tmavě červeně). Odbočení ve směru z Kylešovic ke Globusu bude jednodušší.Zdroj: Deník / VLP Externista

Mezi Opavou a městskou částí Komárov vyroste do konce roku nový kruhový objezd (v mapce označen tmavě červeně). Odbočení ve směru z Kylešovic ke Globusu bude jednodušší.

„Od začátku jsme chtěli, aby k nějakému rozhodnutí už konečně došlo a zároveň jsme po státu požadovali, aby v maximální míře minimalizoval dopady obchvatu na okolí. To se nám podařilo prosadit,“ říká tajemník Sdružení pro výstavbu komunikace I/11-I/57 Martin Dostál.

Ilustrační foto.
Nové městské zahrádky na svaté Anně v Opavě zatím nevzniknou. Kvůli vodě

V prostoru mezi Komárovem a Suchými Lazcemi je trasa budoucí jedenáctky vedena až v šestimetrovém zářezu pod terénem. Mezi Novými Sedlicemi a Štítinou bude rovněž zářez a zemní val, na kterém bude protihluková stěna. Po dobu trvání stavby bude jižní obchvat města uzavřený od odbočení na ulici Hlavní až po napojení na „jedenáctku“ u Komárova. Objízdná trasa vede pro vozy do 3,5 tuny přes Raduň a pro těžší přes Opavu po ulicích Těšínská, Jánská a Bílovecká.

Stavba bude mít dopad i na provoz na hlavní silnici, kde bude podle právě probíhajících stavebních prací v provozu vždy jen jeden pruh. Nová silnice v délce 417 metrů povede blíže k Opavě, kde se formou nové kruhové křižovatky napojí na hlavní silniční tah. Při podpisu smlouvy s dodavatelskou stavební firmou Strabag bylo ušetřeno zhruba 8,9 milionu korun tím, že předpokládaná cena stavby byla standardně vypočítána na zaokrouhlenou sumu 45,7 milionu korun a výsledná částka klesla na 36,8 milionu korun. Obchvat Komárova by měl být zprovozněn ještě do konce letošního roku.

Jiří Pavlenka chytá německou Bundesligu za Werder Brémy.
Bývalý brankář Baníku a Hlučína Pavlenka: Počítám s tím, že v Brémách zůstanu