Rozhodli o tom zastupitelé na návrh radního Romana Owczarzyho (SPD). Ve městě by pak měla fungovat jen tzv. terénní služba, tedy výměna a sběr použitých stříkaček přímo v terénu. „Chceme vyzkoušet, jak to bude fungovat. V Karviné třeba K-Centrum taky nemají,“ řekl Roman Owczarzy. Dodal, že zatím ale neexistuje ani žádná koncepce, jak by měla fungovat služba v terénu.

K-Centrum Orlová přitom díky své práci a nastavenému výměnnému programu mj. odborně zlikvidovalo okolo 40 tisíc použitých injekčních setů po narkomanech ročně. Tímto se před infekčním odpadem chrání i zbytek společnosti. Při práci v terénu která má být nyní stěžejní ovšem činily nalezené jehly a stříkačky asi jen pět procent z celého počtu. Zbytek nosili sami klienti do prostor K-Centra. „Myslíme si, že se nám tu za výměnami sjížděli i narkomani z okolních měst, kde tyto služby nebyly,“ míní Owczarzy.

NESOUHLAS ODBORNÉ VEŘEJNOSTI

Každopádně, lidé, kteří se v Orlové protidrogovou prevencí zabývají v praxi, jsou překvapení. „Odhlasovalo se to bez jakékoli odborné diskuze. Ta služba byla velmi vhodná a nutná a nedokáži pochopit, že jsme si ji teď zrušili řekl bych až tak naivním způsobem,“ podotkl zastupitel a velitel orlovské městské policie Roman Galia (ČSSD).

On sám se protidrogové prevencí v rámci své práce věnuje již několik let. A nejen jeho práce nese ovoce. Strážníci rozjeli debaty s rodiči, pedagogy, uspořádali desítky besed o rizicích spojených s drogami pro místní školáky. „Málo se to medializuje, ale za poslední roky se nám ve městě podařilo problémy s drogami snížit. Činnost K-Centra toho byla nedílnou součástí,“ řekl dále Galia. „Terénní služba už nebude mít takové možnosti odborně pracovat s drogově závislými, nebudeme mít ani tak dobrý přehled, jak to s užíváním drog ve městě vypadá,“ vyjmenoval dále Galia některé dopady. Rozhodnutí zastupitelů nechápe ani orlovský manažer prevence kriminality a protidrogový koordinátor David Pěntka. „Proč zrušit registrovanou službu, která tady funguje takřka dvacet let a plní svůj účel. Sám jsem některým zastupitelům, kteří projevili zájem, sděloval své stanovisko, asi je příliš nezajímalo,“ řekl. Deník se situací budeš zabývat i nadále, mj. chystá i vyjádření a stanovisko národní koordinátorky pro protidrogovou politiku Jarmily Vedralové a dalších lidí z oboru.

Prvomájový průvod před OD Prior v Karviné.
Historie prvomájových oslav na Karvinsku