Pane Karle, co říkáte na dnešní politickou situaci?

Karel IV. Takřka osvícenský panovník doby tvrdého středověku. Není snad člověka, který by si nepoložili alespoň jednou otázku, jak by v dnešní době byl schopen vládnout.

V první řadě bychom se měli zamyslet nad tím, zda by chtěl vůbec vládnout zemi, která je, byť jen z části, podrobena moci nadnárodních organizací jako EU, OSN či NATO. Jakožto moudrý panovník by určitě uznal tyto svazky pro stát výhodnými. Další nabízející se otázkou je, jak by reagoval na dnešní přistěhovaleckou krizi. Jelikož se jeho život a vláda datuje do doby tuhé nesnášenlivosti mezi islámem a křesťanstvím, můžeme předpokládat, že jeho postoj by byl spíše kritický.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že Karel IV. byl jedním z nejvlivnějších podporovatelů vzdělání v našich dějinách. Založení Karlovy univerzity, kde získalo vzdělání mnoho českých i zahraničních učenců, mluví za vše. Bylo by proto možné očekávat, že školství by za jeho hypotetické vlády zažilo bouřlivý rozkvět. Poněvadž je Karel IV. taktéž tvůrcem Nového Města a Karlova mostu, lze z této skutečnosti vyvodit jeho zájem o infrastrukturu a sociální zázemí obyvatelstva.
Můžeme tedy říci, že vláda Karla IV. v dnešní době by byla sice krkolomná, nicméně v případě jeho postavení v jiných oblastech řízení státu, jako například doprava, školství nebo sociální péče, by bylo pro náš stát více než přínosné.

Martin Kukuczka, IV.A, Gymnázium Český Těšín