700 LET OD NAROZENÍ KARLA IV. – jak by vládl v dnešní době?

Letos to bude přesně 700 let od narození jednoho z největších představitelů naší vlasti. Císař Karel IV. byl vychováván na francouzském dvoře svého strýce Karla IV. Sličného. V roce 1333 se vrátil zpět do Čech, které našel zpustošené a v rukou tamější šlechty. Celý svůj život strávil přeměnou řeských zemí, zejména Prahy, která se stala poprvé v historii metropolí Svaté říše římské. Ne nadarmo je nazýván Otcem vlasti.

Činy tohoto krále a císaře byly na svou dobu velkolepé, ale jak by vládl Karel IV. dnes? Kdybychom opomenuli to, že naše republika je demokratickým státem, nechal by parlament svévolně Karla IV. vládnout?

I dnes je naše země v rukou pomyslné šlechty - ovládají ji politici. Z mého pohledu ji devastují. Opět se nachází pod dohledem nikoho. V této mizerné době by přijel Karel IV. se svou družinou. Znovu by našel české země v bídě. Mohl by nějak zasáhnout do politiky našeho státu? První možnost: ne, nemohl. Za prvé by mu bránili politici. Vláda si přece nenechá mluvit do řízení státu. Za druhé, naše země je téměř 100 let parlamentní republikou, tudíž žádný dědičný titul již neexistuje. Podle mého názoru by Karel IV. skončil stejně jako každý obyčejný člověk, popřípadě by mohl být brán za imigranta a dostávat sociální příspěvky.

Druhou možností je, že dnes by vládnout mohl. Představte si situaci, kdy král projíždí městy, vesnicemi a blíží se k Praze. Strhává lid, který jej následuje. Všichni mají hole v ruce. Jeho stoupenci křičí: „Karel na hrad!"

K rozvášněnému davu se přidává také policie a Armáda ČR, která vyklízí Královskou cestu, po které se Karel IV. dostává k Pražskému hradu. Mezitím lid vyhazuje politiky z oken Poslanecké sněmovny ČR. Tato událost bude v historii zapsána jako 5. pražská defenestrace. Karel IV. je vyhlášen českým králem dne 18.3. 2016 ve Vladislavském sále. Z republiky se stává České království. Je znovu obnoven trest smrti - na oprátce. Karel IV. obnovuje monarchii – Čechy, Morava, Slezsko. Záhy se k zemi připojuje Slovensko a Maďarsko. Pod tíhou evropského dění hledá rakouský lid ochranu u rozhodného panovníka Karla IV. Také německý národ prozře, sesazuje německou kancléřku Angelu Merkel a hledá spojenectví s českou říší. I bratři Slované – Poláci se připojují k nově vznikajícímu království.

Jak bychom tedy odpověděli na otázku, zda by Karel IV. mohl v dnešní době vládnout? Představa, že by zemi vládnul jeden panovník, k tomu nejvýznamnější král české historie, vypadá úžasně. Na druhou stranu vraťme se myšlenkami zpět do reality. Skutečnost je jiná. Podle mého názoru by aklimatizace pro Karla IV. do dnešní doby byla těžká. 700 let je dlouhá doba, kdy naše země zažila mnoho převratů od husitské revoluce přes stoletou válku, národní obrození, Pražské jaro 1968 až k Sametové revoluci. Ani Karel IV. by nedokázal mávnutím kouzelného proutku změnit charakter naší vlasti, který v nás tkví přes 6 století.

Veronika Baránková, Slezské gymnázium Opava, 4. A