Jak snadné je žít v Moravskoslezském kraji

Položíme-li si otázku „Jak snadné je žít v Moravskoslezském kraji", pak si musíme současně položit i otázku „Jak těžké je žít v Moravskoslezském kraji". Důvod je prostý.

Jedná se převážně o průmyslový region, ve kterém ale nalezneme i krásnou přírodu a mnoho kulturních památek. Z toho vyplývá, že život v tomto regionu může být v jeho různých částech snadný i těžký zároveň.

Jedním z hlavních „nej" Moravskoslezského kraje je jeho dobrá dostupnost prostřednictvím silniční, železniční i letecké dopravy. Vedou zde dálnice z Polska i směrem na jižní Moravu. Krajské město Ostrava je významným železničním uzlem jak při cestách do Čech, tak i na Slovensko.

Je zde i mezinárodní letiště Ostrava – Mošnov, což nenalezneme zdaleka ve všech krajích. Lidé vyznávající zdravý životní styl zde mají možnost vyrazit za sportovními aktivitami do Beskyd či Jeseníků. Moravskoslezský kraj je také jedním z nejrychleji se rozvíjejících krajů v množství vybudovaných kilometrů cyklostezek.

Za další „nej" Moravskoslezského kraje lze považovat jednu z nejvyšších koncentrací technicky vzdělaných obyvatel, ať už na Vysoké škole báňské, Technické univerzitě nebo na nejrůznějších středních průmyslových školách a odborných učilištích.

V posledních několika letech se také podařilo rekonstruovat nejvýznamnější technickou památku v České republice v podobě Dolní oblasti Vítkovic. Nalezneme zde Svět techniky, Multifunkční halu Gong, ve které se odehrává mnoho významných kulturních představení. Mezi památky tohoto typu můžeme zařadit i Landek.

Technické kulturní památky se v tomto regionu nachází díky dlouhé historii zejména těžkého průmyslu. Tato skutečnost s sebou přináší ale také negativa. V důsledku útlumu těžkého průmyslu na konci minulého století se prudce zvýšila nezaměstnanost v kraji a zatím se ji nepodařilo výrazně snížit.

I další těžkost Moravskoslezského kraje souvisí s historickou rolí těžkého průmyslu. Jedná se o stále přetrvávající velké znečištění ovzduší z průmyslových továren a také kontaminace půdy chemickými látkami na mnoha místech.

V posledních dvou dekádách se postupně mění i další velká bolest Moravskoslezského kraje - a tou je kultura. Začínají se zde objevovat nové kulturní události celoevropského významu. Za zmínku stojí festival hudby a umění Colours of Ostrava, který díky svému umístění v Dolní oblasti Vítkovic nemá ve střední Evropě konkurenci.

Moravskoslezský kraj byl a je také významným centrem sportu a v roce 2015 se krajské město Ostrava stalo Evropským městem sportu.

Na obě otázky z úvodu tohoto článku lze tedy odpovědět kladně. V Moravskoslezském kraji se žije snadno i těžce zároveň. Záleží na každém z nás, jak těžký nebo snadný si život zde udělá. Osud kraje je ale dán dlouhými desetiletími a jak zpívá Jarek Nohavica, jde o „kraj razovity".

David Hloušek, 4. A, Gymnázium EDUCAnet Ostrava