Moravskoslezský kraj jako místo pro život – v čem je nej a co mu chybí?

Jaký je život v Moravskoslezském kraji? Mně se tady líbí. Je pravda, že jsem nikdy v žádném jiném kraji nežila, ale asi bych neměnila. Není to asi to úplně nejideálnější místo pro život, má své tmavší stránky, ale je to prostě můj domov.

Jedna z nejčastějších věcí, která je zmiňována v souvislosti s naším krajem, je špatné ovzduší. V novinách pořád čteme, že jsme ,,nejšpinavější" kraj Česka a podobně. Je pravda, že hlavně v zimě se zde občas dýchá dost těžko, hlavně pokud trpíte astmatem, ale za to si nemůžeme tak úplně sami.

Náš kraj je situován mezi dvěma pohořími, Beskydami a Jeseníky, a proto jsou zde rozptylové podmínky velmi špatné. Emise do ovzduší nevypouští jen těžký průmysl z Ostravy a Karviné, ale taky jej sem přináší vítr od našich severních sousedů – Poláků. Dalším zdrojem znečištění jsou také nepřizpůsobiví občané, kteří netopí tak, jak by měli.

Neekologické topení ale může souviset s dalším problémem našeho kraje a tím je nezaměstanost. Je nejvyšší v naší republice. Souvisí to právě s uzavíráním továren a dolů, které znečišťují naše prostředí. Tímto jeden problém vyřešíme, ale druhý se následně objeví.
Abychom nemluvili jen o špatných stránkách našeho kraje - a jak už jsem řekla, mám to tady ráda.

Zajímá vás tedy proč? Mám blízko do přírody. V Beskydech to může být nejvyšší bod Lysá hora nebo Radhošť, kde můžeme nalézt majestátní sochu pohanského boha Slovanů, Radegasta.

Ale své najdou nejen milovníci přírody. Pořádají se zde různé kulturní akce. Jednou z nejznámějších je Colours of Ostrava, což je festival moderní hudby, na který se každý rok sjíždějí lidé z celého světa.

Pro sportovce pořádá Ostrava každý rok Zlatou tretru, což je prestižní atletická událost, na které účinkují ti nejznámější atleti celé zeměkoule. A akcí pro ty, které zajímá technika či letadla, jsou tady Dny NATO. Pořádají se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava a ročně je navštíví kolem čtvrt milionu lidí.

Toto je jen úlomek z těch krásných věcí, které náš kraj může nabídnout. Životní úroveň našeho kraje roste a já věřím, že v budoucnu to bude život jen lepší a lepší.

Kateřina Šefčíková, Slezské gymnázium Opava, 4.A