Moravskoslezský kraj je velice rozmanitý přírodou i kulturou

Proč chodit „za lepším"?

Dnešní moderní doba se vyznačuje především nárůstem technologie. Značná část nejen dospělých, ale i dětí proto spoustu volného času tráví u počítačů. Většinu volných chvil jsou tedy uzavření ve svém světě, a přichází tak o zážitky, které jim náš kraj skýtá.

Moravskoslezský kraj je velice rozmanitý, a to nejen svou přírodou, ale i možnostmi nejrůznějších kulturních zážitků. Moravskoslezské Beskydy se pyšní nádhernou přírodou, a vybízí tak nejen k turistice, ale i k dlouhým procházkám rozkvetlou krajinou. Nejvyšším vrcholem Beskyd je Lysá hora. Výšlap na ni je celkem náročný, ale odměnou pak je úchvatný výhled na rozsáhlé okolí. Dalším významným turistickým sídlem je horské sedlo Pustevny, které je velice navštěvované, a to v jakémkoliv ročním období.

Náš kraj je rovněž bohatý na kulturní zážitky. Za zmínku stojí návštěva nejstaršího a největšího skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, ale také prohlídka hradu Hukvaldy, městečka Štramberk s rozhlednou a technického muzea v Kopřivnici. Myslím, že Moravskoslezský kraj se může pyšnit řadou skvělých možností, které nám poskytnou nezapomenutelné zážitky.

Každý kraj má ale i negativní stránky, které nelze přehlédnout. V posledních letech se věkové složení obyvatelstva mění a dochází k jeho stárnutí, což má za následek zvyšování nároků na zdravotní a sociální péči. Dětí se rodí stále méně, proto mladé generace výrazně ubývá. Chybí zde pracovní uplatnění a motivace pro mladé lidi, tudíž značná část z nich nehodlá v našem kraji setrvávat a odjíždí do větších měst či zahraničí, jak říkají, „za lepším". Dle mého mínění vede nedostatečné pracovní uplatnění mladé generace k nárůstu kriminality, zejména ke krádežím, což nevytváří našemu kraji dobrou pověst.

Domnívám se, že by stálo za úvahu rozšířit a poskytnout všem věkovým kategoriím, zejména těm mladším, možnost rozsáhlejšího kulturního, sportovního a především širšího pracovního uplatnění. Větší motivace mladé generace by měla určitě za následek úbytek kriminality a úbytek mladých lidí z našeho kdysi mladého kraje by rozhodně nenarůstal.

Kristina Lavrenčíková, Střední škola Havířov-Prostřední Suchá