Problém: nepořádek

V Moravskoslezském kraji žiji od svého narození a myslím si, že tady máme moc pěknou přírodu. Ráda chodím na delší procházky, kde si odpočinu od každodenního stresu. Mezi mé oblíbené památky patří zámek v Hradci nad Moravicí a v Kuníně. Ráda chodím také do Moravskoslezského divadla v Ostravě, kde hrají mnoho zajímavých inscenací, doporučuji především baletní představení Labutí jezero. Zábavních míst je zde také dost, nedávno jsem se vydala do Světa techniky. Byl to velmi poučný a zajímavý výlet, ale zaráží mě přístup některých lidí, ani ne dva měsíce po otevření byla část exponátů mimo provoz. Je škoda, že si lidé takových příležitostí neváží. Ale co se dá dělat, lidi změnit nemůžeme.

Jedním z hlavních problémů našeho kraje je nepořádek, na zemi se povaluje spousta odpadků a různých obalů od potravin, a lidé se příliš dlouho nerozmýšlejí, zda ten papírek zanesou do nejbližšího odpadkového koše, nebo ho raději pohodí přímo před sebe na zem.

A co mi tady chybí? Před pár lety jsme navštívila Brusel a zaujaly mě zdejší parky. Jsou tam dva velice rozlehlé, jeden spíše přírodní s několika jezírky, lidé tam chodí často krmit kachny. Ve druhém parku byla lehátka k relaxaci či četbě knih, větší dětské hřiště a jedno basketbalové hřiště. Na trávě si denně hrála spousta dětí fotbal nebo třeba badminton a rodiče seděli na dece a užívali si sluníčka, líbilo se mi, že tam chodili i přímo z práce nebo ze školy. Takové parky bychom určitě potřebovali, alespoň by lidé celé víkendy netrávili v nákupních centrech. Také bych přivítala pár malých obchůdků ve francouzském stylu či nějaké boulangerie.

V našem kraji je mnohem více zajímavých míst, než jsem zmínila výše. Určitě všem doporučuji náš kraj navštívit, stojí to za to.

Kristýna Fekarová, Gymnázium Mikuláše Koperníka, Bílovec