Hlasovat pro vítěze prvního ročníku soutěže Perem studenta můžete do 15. června 2016 zde: Perem studenta: je tady finále!

Jejich práce byly vybrány jako nejlepší a tak postoupily do závěrečného finále.

Jaké byly reakce oceněných na literární úspěch?

JAK TO NAPSAT, aby to bylo jiné, čtivé, zajímavé? S touto otázkou si nejprve lámala hlavu Barbora Olejáková z Opavy, když se rozhodla zapojit do soutěže Deníku s názvem Perem studenta. Nakonec dostala dobrý nápad, díky kterému její příspěvek opravdu zabodoval. Téma Moravskoslezský kraj jako místo pro život zpracovala formou netradičního rozhovoru s … lampou. „Nechtěla jsme psát klasickou úvahu. A pak mě napadalo, že by rozhovor s pouliční lampou, která něco zažila a má nadhled, mohl být tou správnou cestou," konstatovala studentka Slezského gymnázia v Opavě, která se tak svou prací zařadila mezi čtyři nejlepší příspěvky z prvního kola. „Úspěch v soutěži mě povzbudil pro další psaní, které mě hodně baví," dodala Barbora Olejáková.

JEZDÍM JAKO SKAUTKA po celé republice a všichni jsou vždycky zaujati tím, jak krátce tady u nás mluvíme." Tak přiblížila Karolína Šašková z Dolních Životic svou cestu k tomu, že příspěvek do soutěže Perem studenta pojala jako rozhovor mezi městy v různých nářečích. Vtipně laděný text zakončila větou, kterou jasně říká, že přes některé nedostatky tady žije ráda, „Bo Ostrava je region razovity". „Normálně se psaní nevěnuji, ale zkusila jsem to a ten úspěch mi dodal odvahu a novou šťávu, abych se tomu věnovala více. Mile mě překvapilo, jak všichni na můj článek reagovali pozitivně s tím, že jsem je překvapila a že je to bavilo číst. Udělalo mi to velkou radost," podělila se o své dojmy studentka čtvrtého ročníku na Slezském gymnáziu v Opavě.

OHROMNOU RADOST měla z úspěchu v prvním kole Daniela Kopecká z Čeladné, která studuje ve třetím ročníku na Hotelové škole ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Hodně moc mě potěšilo, že jsem ve vaší soutěži postoupila do finále, je to největší úspěch v mém životě," přiznala milá slečna, kterou podle jejích slov po zveřejnění příspěvku v Deníku zastavovali známí lidé na ulici a chválili ji, jak dobře se popasovala s tématem Moravskoslezský kraj jako místo pro život, které v příspěvku nazvaném poetické ráno zpracovala s velkým citem. „Ráda čtu, někdy si píšu básně, proto jsme zvolila poetický přístup k tématu," dodala Daniela Kopecká s tím, že se zapojila i do druhého kola soutěže Perem studenta.

ZAČALA SKÁKAT RADOSTÍ, až se lidé kolem otáčeli a s podivem sledovali, co se jí asi stalo. Zhruba tak to nedávno vypadalo v jednom z obchodů, kde Radka Cieslarová z Třince studující Gymnázium v Českém Těšíně zalistovala aktuálním vydáním Deníku a zjistila, že v něm má otištěný příspěvek v rámci projektu Perem studenta. „Všichni se na mě divně dívali, ale já v tu chvíli měla ohromnou radost, že můj příspěvek vyšel v novinách. Ještě více mě pak překvapilo a potěšilo, když jsem se dostala se svým příspěvkem mezi čtyři nejlepší práce prvního kola," podělila se o své dojmy během předávání cen gymnazistka, která napsala o svém pozitivním vnímání kraje v poeticky laděném příspěvku nazvaném Česká sibiř. Tak nám říkají?

POTLESKU OD CELÉ TŘÍDY i gratulací od ředitele a pedagogů se za svůj úspěch v soutěži Perem studenta dočkala Tereza Gottwaldová z Kopřivnice, která studuje na Masarykově gymnáziu v Příboře. „Udělalo mi velkou radost, že byl můj příspěvek vybrán mezi čtyři nejlepší. Až jsem tomu nejprve nemohla uvěřit, ale je to úžasný pocit," podělila se o své nadšení Tereza Gottwaldová. Napsala poeticky laděný příběh o tom, jak Karel IV. prochází dnešní Prahou a s údivem sleduje současné dění. „Ráda píšu články na školní web, nejčastěji recenze na divadelní představení nebo úvahy, do kterých vkládám lyriku i vlastní pocity. Proto jsem stejným způsobem psala i článek o Karlu IV. do vaší soutěže," dodala studentka příborského gymnázia.

PRVNÍ KOLO SICE NESTIHL, ale s o to větší vervou se pustil do kola druhého a vyplatilo se. Jako přepis ankety s lidmi pro televizní pořad pojal svůj příspěvek o Karlu IV. student Matěj Spurný ze sekundy Biskupského gymnázia v Ostravě. „To téma mě zaujalo, protože taťka se věnuje šermu a zajímá se o středověk, takže mi o této době hodně řekl. Jako anketu v televizním pořadu jsem svůj příspěvek udělal proto, že se rád dívám na takové pořady, kde lidé na ulici něco vtipně komentují," vyjádřil se Matěj Spurný. Největší radost podle svých slov udělal svým úspěchem rodičům. „Ale i spolužáci měli radost a hned se zvedla na našem gymplu vlna zájmu o to napsat příspěvek do třetího kola soutěže," dodal první kluk mezi oceněnými.

AKTUÁLNÍ UPRCHLICKÁ KRIZE. To je téma, kterým se musel zabývat na zasedání poslanecké sněmovny Karel IV., tedy přesněji řečeno tuto záležitost řešil v příspěvku Anny Křempkové, studentky Slezského gymnázia v Opavě. „Paní profesorka o mně říká, že jsem psavec, a asi má pravdu. Ráda píšu a občas se hlásím i do nějakých soutěží, tak jsme chtěla zkusit i tu v Deníku," uvedla Anna Křempková. Uprchlické téma si vybrala kvůli tomu, že se ve škole často baví v rámci všeobecného přehledu o aktuálních věcech, a tak chtěla své znalosti využít. „Spolužáci můj příspěvek četli a chválili mě za něj, což mi udělalo radost. Rodina to brala tak nějak normálně, asi jsou už zvyklí, že občas něco napíšu a podaří se mi i vyhrát. Loni jsem třeba uspěla v soutěži na festivalu Náchodská Prima sezona," dodala ještě studentka z Opavy.

PŘÁVĚ SE CHYSTALA K MATURITĚ, když musela zvládnout jednu příjemnou povinnost. Anna Kufová z Ostravy, studentka čtvrtého ročníku gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, převzala cenu za úspěch v soutěži Perem studenta krátce před tím, než usedla „na potítko" u závěrečných zkoušek. „Maturuji z češtiny, angličtiny, matematiky a fyziky. Ráda píši slohové práce, ale stejně tak mě baví výpočty a rovnice. Snažím se být zkrátka všestranně zaměřená," sdělila jen lehce nervózní maturantka. Sama prý ani nevěděla, že učitel češtiny její práci o Karlu IV. do soutěže Deníku poslal. Až soused jí prozradil, že je slavná, protože má článek v novinách. „Moc mě to potěšilo. I spolužáci říkali, že se jim můj příspěvek líbil a že je pobavil," dodala Anna Kufová.