Je září 2015. Přijíždím na nádraží Ostrava-Svinov…

S Anetou po kraji

Každý z vás již přemýšlel, kde se usadit s rodinou či bez ní. Kde v České republice jsou nejvhodnější podmínky, ať už kulturní, pracovní nebo vzdělávací, pro rozvoj ? Mnoho lidí by odpovědělo Praha a její okolí. Ovšem já bych teď chtěla zmínit kraj, jenž mě nejvíce oslnil na mé cestě za poznáním České republiky.

Září 2015. Přijíždím na nádraží Ostrava- -Svinov. Hned při výstupu z vlaku mě vítá přítelkyně Aneta. Společně vyrážíme na dvoudenní okružní výlet po Moravskoslezském kraji. Naše cesta začíná návštěvou Dolní oblasti Vítkovic, kde se nachází nová nástavba

Bolt Tower. Právě zde se účastníme prohlídky Dolu Hlubina. Součástí naší exkurze jsou také studenti 4. ročníku Slezského gymnázia.

„Co si myslíte o důlní činnosti na Ostravsku?" ptám se vysokého mladého muže.

„Jsem rád, že je náš kraj něčím zvláštní. V tomto případě v těžbě uhlí a nerostných surovin. Ale musím poznamenat, že na mě působí negativně. Těžba sice skončila už před lety, ale zapříčinila devastaci životního prostředí a ovzduší. Právě proto většina z nás trpí astmatem či jinou nemocí," odvětil.

„Máte pravdu, vzduch tady opravdu není čistý. Jste ve Vítkovicích poprvé?" navázala jsem se studentem konverzaci.

„Pokud jde o prohlídku Světa techniky, tak ano, ale v této oblasti už jsem byl před pár měsíci u příležitosti Colours of Ostrava," odpověděli.

„O tom jsem už slyšela. Jedná se o nějaký festival. Mám pravdu?" ptala jsem se zaujatě.

„Není to jen tak nějaká akce. Jedná se o největší multižánrovou hudební akci v celé ČR! Přijíždějí sem tisíce lidí z různých zemí, aby si poslechli hudbu, kterou mají rádi," zdůraznil.

Druhý den mě Aneta doprovází na cestě do Opavy a jejího okolí. Nejvíce mě zajímá oblast Hlučínska, tzv. Prajzsko. Projíždíme malými vesničkami, např. Štěpánkovicemi, Kobeřicemi, Rohovem aj. Když se ptám tamějších obyvatel na kulturu jejich kraje, nerozumím jim. Jelikož se toto území nachází v blízkosti polských hranic, zdejší lidé převzali částečně jejich jazyk a jen tzv. Prajzák porozumí lašskému nářečí. Po zpáteční cestě Anetu dále zpovídám, neboť chci o této oblasti vědět všechno.

Z tohoto kraje jsem byla velice nadšená. I přes velkou nezaměstnanost je Moravsko Slezsko plné vzdělávacích a především kulturních příležitostí, jež se odrážejí v charakteru tamějších lidí.

Veronika Baránková, 4.A, Slezské gymnázium Opava