Slavnostní předání cen vítězům soutěže Perem studenta se začátkem týdne uskutečnilo za účasti hejtmana Miroslava Nováka na úřadě Moravskoslezského kraje.

„Nakoplo mě to, abych psala dál a hledala si další soutěže. Je to velký úspěch, který mě ohromně překvapil. A moc mě potěšily kladné reakce spolužáků, učitelů a samozřejmě rodiny." To jsou slova Kristýny Fekarové z Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, která se stala celkovou vítězkou prvního ročníku soutěže Deníku nazvané Perem studenta.

Studentka, která získala se svým příspěvkem Z pera královny detektivek nejvíce hlasů čtenářů, včera na krajském úřadě převzala ceny za první místo. Vyhrála pobyt pro dvě osoby v Horském hotelu Čeladenka v Beskydech od cestovní kanceláře Kovotour plus a dárkové tašky Deníku a hlavních partnerů soutěže Moravskoslezského kraje a České školní inspekce.

Dárkové tašky dostaly také další dvě studentky v pořadí. Na druhém místě skončila Daniela Kopecká z Hotelové školy ve Frenštátě pod Radhoštěm a třetí se umístila Tereza Gottwaldová z Masarykova gymnázia v Příboře. Uspěly tak v silné konkurenci 365 studentských prací, které do soutěže přišly z bezmála třiceti středních škol z celého kraje.

„Přečetl jsem hodně příspěvků ze soutěže Perem studenta, které byly v Deníku otištěny, a samozřejmě všechny tři vítězné práce. Mile mě překvapila vysoká úroveň všech studentských článků a o vítězných pracích musím říct, že jsou úplně úžasné. Jejich autorky by měly mít jedničku z češtiny až do konce svého studia," hodnotil příspěvky hejtman Miroslav Novák při slavnostním předání cen.

Vítězky prvního ročníku vzešly z finálové dvanáctky, do které se dostaly čtyři nejlepší práce z každého ze tří vyhlášených kol. Studenti psali příspěvky k tématům Život v Moravskoslezském kraji, Karel IV. v dnešní době a Já a můj vzor. Hlasování probíhalo na internetových stránkách regionálního Deníku i pomocí kuponů opakovaně otištěných v novinách.

„Jsem nadšená ohlasy, jaké můj příspěvek měl. Na internetu pro něj hlasovali mí kamarádi z celého světa, které jsem poznala díky výměnným pobytům. Každopádně mi to dodalo odvahu psát dál," vyjádřila se při převzetí ceny druhá v pořadí Daniela Kopecká. Tereza Gottwaldová s pomyslnou bronzovou medailí pak ještě s úsměvem dodala: „Já chci také dál psát, a to především do našeho školního časopisu, ale možná dokončím i životopis Karla IV., o němž jsem měla svůj soutěžní příspěvek."

Soutěže Perem studenta organizoval Deník pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka, náměstkyně moravskoslezského hejtmana pro oblast školství, mládeže a tělovýchovy Věry Palkové a náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse.