Takový bude premiérový ročník turistického pochodu pro všechny, který se uskuteční v polovině září a ponese název Švihák rožnovský. Registrace on-line je již spuštěná, přihlásit se lze na webu www.svihakroznovsky.cz.

Šviháme to zas a znova, dneska jdeme do Rožnova! Takové heslo razí pořadatelé 1. ročníku turistické akce Švihák rožnovský. Uskuteční se v sobotu 14. září a jejím centrem je Rožnov pod Radhoštěm.

„Chceme zvednout lidi z gauče a děti od počítačů a tabletů,“ zdůrazňuje hlavní myšlenku pochodu pořadatel Rostislav Bažanowski.

Věří, že do cíle dorazí více než tisíc lidí.

„Všichni účastníci obdrží na startu číslo se svým jménem a lázeňský oplatek. V cíli na Masarykově náměstí v Rožnově se všichni mohou těšit na originální medaili vyrobenou ve Valašském Meziříčí, domácí klobásy ze Sedlnic, pivo anebo kofolu. Vyhrávat bude country kapela,“ slibuje Rostislav Bažanowski.

Ilustrační foto.
Bič na neukázněné řidiče v Beskydech. Zvýší radary bezpečnost?

Pořadatelé chystají třináct tras, od sedmi kilometrů pro kočárky až po nejdelší variantu, která povede z ostravského Bělského lesa a bude primárně cyklistická (65 kilometrů) nebo pro koloběžky (63 kilometrů). Trasa pro pěší turisty pak měří 58 kilometrů.

„Takzvaní dálkoplazi po dvaceti kilometrech dorazí k přehradě Olešná a pak se vydají přes Palkovické hůrky, Hukvaldy, Frenštát pod Radhoštěm a Velký Javorník. Pak už je to na rožnovské náměstí jen z kopečka,“ ujišťuje Bažanowski.

Kdo vyrazí z Frýdku-Místku, musí se připravit na 38 kilometrů dlouhou trať.

„Několik tras také vede přes Pustevny a mýtickou horu Radhošť,“ podotýká Bažanowski.

Pět tras má start ráno z centrály celého pochodu, tedy z Masarykova náměstí v Rožnově.

„Start z náměstí využije jistě hodně lidí, ale největší zájem ale očekáváme o trasu, která vede z Frenštátu pod Radhoštěm přes Velký Javorník,“ říká hlavní organizátor akce.

Na pochod Švihák rožnovský se mohou registrovat jednotlivci i celé rodiny včetně čtyřnohých mazlíčků, kteří také mohou mít své startovní číslo se jménem. Registrovat se on-line je možné na webu www.svihakroznovsky.cz

Předposlední týden v srpnu 2019 byly lesy na Valašsku plné hub. V Beskydech bylo také plno křemenáčů.
Nosí plné košíky, v lese se ovšem neumí chovat