Vzhledem k tomu, že většina z nás nežije někde na samotě u lesa, kde se široko daleko nenachází živá duše, určitě každý řeší alespoň jednou za čas v menší či větší míře konflikty se svými sousedy. Pro některé jsou sousedské vztahy dokonce tak neúnosné, že se raději odstěhují. Jak se bránit v mezích zákona při sousedském sporu, se dozvíme v následujících pěti radách.

Rada první

Problémového souseda se pokuste nejprve na nevhodné chování upozornit, až poté přistupte k dalším opatřením.

Někdy stačí sousedy pouze upozornit, neboť si třeba ani neuvědomují, že jejich chování ruší ostatní, popřípadě se dohodnout na rozumném kompromisu a problém je vyřešen. Jestliže však domluva nepřichází v úvahu či soused rušitel je vůči vašim výtkám pasivní, můžete se domáhat odstranění závadného chování pomocí příslušného veřejného orgánu. Tento orgán volte podle charakteru a naléhavosti situace jestliže je nutný okamžitý zásah, přivolejte městskou policii (týká se to zejména rušení nočního klidu), která může bezohlednému sousedovi uložit blokovou pokutu až do výše tisíc korun. V ostatních případech se lze domáhat ochrany i u obecního úřadu.

Rada druhá

Občanský zákoník stanoví pro vlastníky domů či bytů zvláštní povinnosti.

Již samotná Listina základních práv a svobod stanoví, že vlastnictví zavazuje a nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Tato ustanovení dále rozvíjí občanský zákoník, který uvádí, že vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proti porušování tzv. sousedských práv se může každý vlastník bránit prostřednictvím negatorní (zápůrčí) žaloby, ve které musí specifikovat, jakého přesného jednání se má rušivý vlastník zdržet, přičemž se nemusí jednat o bezprostředně sousedícího vlastníka, ale každou osobu, která je chováním vlastníka nemovitosti obtěžována.

Rada třetí

Ruší vás nájemník z protějšího bytu? Informujte o tom pronajímatele.

Pronajímatel je v případě opakovaného a podstatného obtěžování ostatních nájemníků oprávněn dát takovému nájemci výpověď, pokud ani po jeho písemné výstraze se svým rušivým chováním nepřestane. Každý z nájemců je také povinen dodržovat řád v domě či pravidla určená nájemní smlouvou, která obvykle zakazují obtěžování nájemníků nadměrným zápachem či hlukem, rušením nočního klidu, skladováním odpadků apod., a jejichž soustavné porušování může vést právě k ukončení nájmu ze strany pronajímatele.

Rada čtvrtá

I u družstevních bytů nebo bytů ve společenství vlastníků jednotek je vhodné upozornit na obtěžující jednání souseda odpovědnou osobu.

I družstva či společenství vlastníků jednotek mívají své vlastní domovní řády, které mají obyvatelé domu povinnost dodržovat. Jestliže tak někteří nečiní, upozorněte na tuto skutečnost na některé z pravidelných schůzí zjistíte tak, zda jste chováním souseda obtěžováni pouze vy, a zda jde tedy třeba jen o váš subjektivní pocit nebo zda soused ruší i ostatní. U družstevních bytů je situace jednodušší, protože členovi družstva svědčí k bytu pouze nájemní právo a představenstvo družstva může proto nepřizpůsobivému nájemníkovi vypovědět nájemní smlouvu. Oproti tomu výbor společenství vlastníků jednotek nemůže problémového vlastníka vystěhovat jako pronajímatel nájemce, a je tedy nutné obrátit se na obecní úřad či eventuálně na soud.

Rada pátá

Jestliže váš problém se sousedem spočívá v jeho nadměrném hluku během noci a časného rána, můžete proti němu podat návrh na zahájení přestupkového řízení.

Rámus nemusí působit soused pouze pořádáním večírků s hlasitou hudbou, hádkami s manželkou, ale může mít také v oblibě například ve tři hodiny ráno klepat řízky nebo si ve stejnou dobu navrtávat obrázky. I když to může připomínat úsměvné příhody rodiny Bartáčkových a Novákových ze známého filmu, množství osob může dosvědčit, že k takovým situacím skutečně dochází, a rozhodně jim tak veselé nepřipadají. Neúměrný hluk může působit také sousedův neustále štěkající pes. Jestliže však sousedé hluk působí mezi 22. až 6. hodinou ranní, dopouští se přestupku proti veřejnému pořádku, a to rušení nočního klidu. Za tento přestupek lze pachateli uložit pokutu až do výše 5000 korun.

V tomto článku jsme čerpali z níže uvedeného právního předpisu:

Zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Každou středu v tištěném vydání Deníku vychází právní poradna, ve které se dozvíte, jak postupovat v konkrétních situacích a čeho se naopak vyvarovat. V dalším středečním tištěném vydání Deníku se věnujeme tématu Jak prodat automobil prostřednictví bazaru

Rubrika 5 rad zdarma je společným projektem Deníku a internetové právní poradny Právní linka - www.pravnilinka.cz.